Un Sant Joan de festa i tradició a Valls

Del 16 al 22 de juny hi haurà els actes més contemporanis, mentre que del 22 al 25 es faran els més tradicionals

16 junio 2023 10:57 | Actualizado a 22 junio 2023 17:48
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa setmanes que a Valls es treballa de forma intensa per preparar la seva Festa Major: Sant Joan. Podríem dir que és el tret de sortida de l’estiu per tots els vallencs i les vallenques.

Assajos, presentació de cartell, de la programació, i preparatius d’última hora son algunes de les coses que es poden veure fent un tomb per la ciutat. L’Àliga, i els aliguers, compten les hores per poder-la treure al balcó, el Ball de Diables de Valls té ganes d’encendre les primeres carretilles i presentar el seu conte, i la Mulassa espera lluir-se a la plaça del Blat.

«A partir del maig, i aquestes setmanes de juny, la nostra activitat s’intensifica», explica el president de la Unió d’Anelles de la Flama (UAF), Albert Oliva. També diu entre riures que els caps de colla tenen molta més feina.

Enguany la principal novetat és que han dividit la festa en dues parts: els primers dies on es concentren els actes més contemporanis, aquells que s’han anat organitzant durant els últims anys, mentre la segona part del calendari està composta per aquells actes més tradicionals. Han treballat per poder donar rellevància i importància a aquests actes tradicionals, i que «no quedin diluïts entre la programació», així com apunta la regidora de Cultura, Laia Castells.

ot plegat, s’ha fet a través de la Comissió del Seguici Popular i l’Ajuntament que han tingut diverses converses. Oliva considera que d’aquesta manera «hem ordenat la Festa Major en dos blocs diferenciats».

Tindran especialment protagonisme artistes vallencs. Figa Flawas, un grup que forma part del panorama musical, i que està marcant tendència tocaran a casa per Festa Major, igual que la guanyadora de l’edició anterior d’Eufòria, Mariona Escoda.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Valls, reconeix que «hem volgut ensenyar el talent vallenc, que n’hi ha, i en diversos àmbits». Per aquest motiu, hi haurà aquests dos concerts, que també estaran seguits d’altres grups com els valencians la Fúmiga, o Mazoni. Castells explica que «volem que la festa posi en relleu aquests talents que tenim, i que tothom els conegui».

Una altra de les novetats, i relacionada amb l’apartat tradicional, és que els balls es facin a la plaça del Blat. Fins ara ballaven les bèsties, la imatgeria, però no els balls. Enguany ho faran, ja que amb la predisposició de tothom s’ha decidit que sigui així. Pel president de la UAF això «és un moment clau».

A més es farà una encesa, en el correfoc de final de festes, al Pati, un altre fet que fa uns anys s’havia deixat de realitzar. El tret de sortida dels actes inclosos al programa es fa avui. Faran la baixada de la Mare de Déu del Lledó del cambril al prestiberi i rogatives, un fet que és excepcional, i ho fan per demanar que plogui.

Actes destacats

l Divendres 16, 20:00h Baixada de la Mare de Déu del Lledó del cambril.

l Dissabte 17, 18:00h 24a Trobada de Gegants de Valls.

l Diumenge 18, 12:30h Proclamació de Pepa Plana com Ambaixadora dels Xiquets de Valls

l Dimarts 20, 20:00h Pregó a càrrec de Marta Galimany a la plaça del Blat

l Dimecres 21, 17:00h Cercavila de l’Os, i la posterior entrega del xumet.

l Dijous 22, 18:00h Representació dels Balls Parlats.

l Dijous 22, 23:00h Primer concert a l’Hort del Carme amb Lal’ba, La Fúmiga, Julieta i Incendi.

l Divendres 23, 12:00h Tronada, i tomb de Vigília amb els Gegants.

l Divendres 23, 20:45h Nit de Completes.

l Divendres 23, 00:15h Concert amb Mushkaa, i diferents punxadiscos.

l Dissabte 24, 10:15h Anada a l’Ofici.

l Dissabte 24, 12:00h Diada Castellera.

l Dissabte 24, 19:00h Tomb del Poble.

Comentarios
Multimedia Diari