Nova campanya d’excavacions a un jaciment de l’edat de ferro de Nulles

Conegut com a Mas Cap de Ferro, en campanyes anteriors s’han trobat fins a 12 sitges

17 octubre 2023 12:20 | Actualizado a 17 octubre 2023 12:25
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquesta setmana l’ICAC-CERCA ha començat una nova intervenció arqueològica al jaciment protohistòric de Mas Cap de Ferro (Nulles, Alt Camp), amb el suport de l’Ajuntament de Nulles. Es tracta d’un camp de sitges que se situa cronològicament en la primera edat del ferro (segle VI aC), segons s’ha pogut confirmar amb l’estudi preliminar dels materials arqueològics localitzats fins al moment i les datacions per carboni 14 de llavors carbonitzades.

En campanyes anteriors, l’ICAC ha pogut documentar a Mas Cap de Ferro fins a dotze sitges, de les quals se n’han excavat set, que han aportat un registre de cultura material molt interessant: fragments de ceràmica a mà i també elements de fang cru, entre ells un tovot pràcticament sencer.

A part, també s’han trobat abundants mostres de fauna amb què els investigadors podran explicar com era la ramaderia just abans del començament del món ibèric.

Els dos principals objectius de la campanya de 2023 són, d’una banda, l’excavació de les cinc sitges restants i, de l’altra, la delimitació del jaciment mitjançant rases mecàniques i l’obertura en extensió, per tal de poder determinar les dimensions reals del jaciment, que per ara es desconeixen.

Es preveu que la intervenció duri dues setmanes i que hi participi un equip d’una desena de persones. A més dels investigadors de l’ICAC i arqueòlegs auxiliars, hi prendran part també investigadors de la Universitat de Lleida (UdL), estudiants del Màster en Arqueologia Clàssica Aplicada, MACA (URV-ICAC-UAB) i estudiants del grau d’Història de la UdL.

Aquesta campanya forma part del projecte de recerca quadriennal de l’ICAC El territori de la Cessetània occidental al primer mil·leni aC: del bronze final a la romanització, finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (CLT009/22/00012) i dirigit per M. Carme Belarte (ICAC-ICREA) i Joan Canela (ICAC).

La direcció dels treballs de camp recau sobre Joan Canela, Antoni Corrales i Marta Mateu, investigadors del grup MIRMED de l’ICAC.

Comentarios
Multimedia Diari