La història dels Mossos exposada a la Conca de Barberà

El Museu de la Conca de Barberà acull una exposició que repassa tota la història dels Mossos d’Esquadra i que es podrà visitar fins demà

02 marzo 2024 08:44 | Actualizado a 02 marzo 2024 08:47
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Estem molt acostumats a veure els Mossos d’Esquadra amb els seus uniformes, i els seus cotxes. Però realment quina és la seva història? Ja fa un temps que el Museu del Consell Comarcal de la Conca de Barberà acull una exposició que es divideix en dues parts i és un recorregut per tota la història d’aquesta policia catalana.

Per començar a repassar l’origen dels Mossos fins a arribar a la República Espanyola. Hem de viatjar el 1719 quan es funden les primeres Esquadres de Paisans Armats a Catalunya. Un cos de seguretat jerarquitzat, format per la ciutadania, aquella que havia de servir i protegir.

Uns quants anys més tard, el 1868 es van dissoldre les Esquadres de Catalunya, i son substituïdes per la Guàrdia Civil. Però tres anys més tard, el 1877 es despleguen a Barcelona, arrelats a la Diputació.

Durant la segona República, sobre el 1932 el president de la Generalitat, Francesc Macià, intenta fer el desplegament, i que arribin més enllà de Barcelona, però així com explica el Sotsinspector, i Cap del Servei Històric de Mossos d’Esquadra, Félix González Fraile, no ho va aconseguir, i ja es va entrar en la Guerra Civil.

Només van poder realitzar aquest desplegament als forestals. I és en aquest conflicte on el cos actual de policia també juga un paper rellevant. Així com indica el sotsinspector «la gent no és conscient de la seva participació durant el conflicte espanyol, però hi van ser presents i van tenir un paper rellevant».

L’any 1936 van defensar la república sota la dependència de la Generalitat de Catalunya. I també el 1937 vigilen el Palau de la Generalitat, a més d’un any després, el 1938 es crea l’Escorta Presidencial sota les ordres de Frederic Escofet, i per ordre del president Lluís Companys i Jover.

A més, de tot això, el cos també va tenir diferents efectius en diferents fronts que hi havia el territori. Això, així com explica González, demostra la participació que va tenir durant la Guerra, i que en moltes ocasions «és desconeguda». Finalment, l’any 1939 s’acaben dissolent amb l’entrada de la dictadura franquista.

El seu principal paper durant la Guerra Civil va ser salvaguardar el patrimoni històric de la Generalitat.

La desmilitarització

A més d’explicar aquesta part de la història molt lligada amb la Guerra Civil, també hi ha un tram dedicat a la seva desmilitarització, i a la seva restauració.

El Cap del Servei Històric dels Mossos d’Esquadra comenta que son un cos militaritzat, així com ho eren gairebé tots, des del 1817, fins al 1983, que és quan es fa el traspàs a la Generalitat de Catalunya.

Així com indica el Sotsinspector Félix González, «en aquella època la policia estava militaritzada, i no es comença a desmilitaritzar fins que acaba el franquisme».

La recuperació dels Mossos d’Esquadra es produeix abans que acabi el franquisme, el 1950. El president de la Diputació de Barcelona, Marquès de Castell Florit, fa la petició per restaurar el cos.

Comentarios
Multimedia Diari