Alls, i més alls. Això és allò que es podia veure ahir al matí a Belltall, on es va celebrar la XV Festa de l’All de Belltall, que ja s’ha convertit en una tradició de principis d’agost. Ja feia uns dies que ho tenien tot preparat per poder-la fer, i que havien treballat perquè res fallés i estés tot organitzat. Des de l’organització, l’Agrupació de Productors d’All de Belltall, volien que res fallés, i que la gent ho passés bé, a més de «servir més alls que les dues últimes temporades», així com indicava Montse Sánchez, membre dels productors de l’All de Belltall.
I és que es venen de dos anys molt dolents, molt marcats per la sequera, i amb una producció escassa. Enguany, tot i que la sequera ha perdurat, hi ha hagut més pluges, i això ha beneficiat la collita. Sánchez reconeix que «ha sortit un all molt bo, molt fort», per tant, de gran qualitat, i a més la producció ha sigut més bona que els últims dos anys. L’any passat tot això va provocar que els alls es quedessin sense tija, i els van haver de vendre a granel, perquè era molt difícil enforcar-los, així com és habitual, i és un tret distintiu de l’all de Belltall.
A més de l’all de Belltall a la fira, així com ja va passar l’any passat, es podia aconseguir un all de la Jana, un municipi de Castelló. Des de l’organització asseguraven que més enllà d’ells també havien valorat poder convidar algú de França, però que les despeses, i les dificultats feien que econòmicament fos complicat, i per tant s’havien centrat en només els responsables dels alls de la Jana. En aquest aspecte, és cert, que també són membre de l’Agrupació de Productors de l’All de Belltall, i així com indica la membre de l’organització els tenen «molt respecte per tota la feina que es fa».
Era la primera Festa de l’All de Belltall que es feia amb l’espai test en marxa, que va iniciar-se fa uns mesos. Un lloc on plantar amb la llavor característica, i impulsar el seu conreu. A més tot mecanitzat, amb unes màquines que s’han obtingut. Des de l’organització es mostraven molt satisfets amb aquest fet. També reconeixien que era el primer cop que havien utilitzat «màquines» per poder plantar l’all. Ho valoraven molt positivament, però reconeixien que aquelles persones que tenien poca producció no les havien fet servir. Més enllà d’això, havien volgut donar protagonisme a l’espai test, i per això havien col·locat uns panells informatius explicant què és tot això, i quina feina s’ha tirat endavant, i quin és el principal objectiu de tot això. Per tant, primer any mecanitzat que ha mostrat bons resultats, i que fa que des dels productors de l’All de Belltall vulguin continuar en aquesta línia.
Tots treballen per garantir el relleu generacional de tot això, ja que són conscients que hi ha pocs productors joves, i volen que a través de la mecanització s’animin més persones. Creuen que és la solució per aquest relleu, i per animar a més persones. «Volem que més enllà de l’all, es reactivi l’agricultura del país, i que els pagesos que es jubilen tingui continuïtat, i per això tot ha d’anar lligat al reconeixement de les administracions», així com apunta Montse Sánchez.
Després d’aquest espai test, un dels objectius, però en un futur llunyà, i que no veuen que pugui passar ara, ja aquests dies, és poder fer un procés de sanejament de la llavor. No per modificar-la, sinó que per assegurar que la productivitat sigui bona. Segons expliquen a França el 25% de la llavor ha de ser sanejada.