L’organització de la Gran Festa de la Calçotada ultima els detalls de l’esdeveniment, que arrencarà en menys de 48 hores. De tot plegat en parlem amb el regidor de Turisme de Valls, Joan Ibarra.
Queden hores...
És l’esdeveniment que atreu més gent a Valls. Sacseja el nostre sistema de captació de turisme. El 2024 vam rebre uns 35.000 visitants, segons la Guàrdia Urbana. No descartem superar aquestes xifres pel que hem vist els caps de setmana passats, i pel que percebem amb la venda en línia dels tiquets del lot calçotada.
Ve gent d’arreu del món...
Amb els castells, l’altre atractiu internacional de la ciutat, la Gran Festa és un reclam a tot l’Estat espanyol i, cada cop més, ve gent de fora, potser per la viralització a les xarxes socials. A més, és un dels esdeveniments gastronòmics més importants de Catalunya, i això fa que el diumenge puguem sentir un munt d’idiomes passejant per la ciutat.
En termes turístics, la temporada de calçots és la més important per Valls i l’Alt Camp?
Sens dubte. Ara tenim un índex que ho pot mesurar, que són les visites al Museu Casteller. És a dir, fins ara podíem intuir, ja que l’hostaleria, les cases rurals... s’omplien en època de calçotada, però un cop hem tingut el primer balanç anual del Museu, veiem que els mesos de la temporada de calçots és quan més visites ha rebut. Això indica que la temporada de calçots és un gran revitalitzador de la ciutat.
Enguany la Gran Festa és, d’alguna manera, el tret de sortida a la Regió Gastronòmica Mundial Catalunya. En aquest marc vau anunciar la creació del museu i el centre d’interpretació de la calçotada, La Masia.
És potser la gran acció d’aquest conjunt d’activitats de la Regió Gastronòmica Mundial. S’ha de posar en marxa aquest espai permanent de difusió i d’interpretació d’allò que entenem com a calçotada. Creiem que la gent que visita Valls ens visita pels castells, ens visita pel conjunt patrimonial de la ciutat, però ens faltava això, poder parlar de la calçotada tot l’any, no només quan és l’època. Per aquest motiu, volem crear aquest espai permanent, perquè quan algú visiti la ciutat es pugui emportar la coneixença i viure la calçotada en aquesta Masia. Tenim molt clara la ubicació des del principi: la Cooperativa Agrícola de Valls, al costat de l’agrobotiga.
La Masia ha de servir per explicar el conreu dels calçots, com es fa la salsa, qui intervé...?
Sí. Parlaríem d’un model de calçotada 360º, tocant totes les facetes de l’esdeveniment; d’ençà que es planta el calçot, fins que arriba a taula, tot allò que intervé. Evidentment, en aquest cas, el pagès i el camp tenen un paper molt important, però també el té la mateixa cultura de la gastronomia del calçot i la calçotada.
El 25 de gener signareu el conveni amb la Generalitat. Quines són les següents passes?
Hi ha com una acció que ja està dins les activitats de la Regió Gastronòmica, que és, juntament amb l’editorial Cossetània, fer un recull de la història de la calçotada. Això s’ha de convertir, per una banda, en un llibre, i per l’altra per treure un recull audiovisual, i un recull de dades. Volem que sigui interactiu.