La calçotada i els calçots seran més internacionals

L’Ajuntament de Valls anuncia la creació d’un espai d’interpretació d’aquesta tradició.

15 enero 2025 16:09 | Actualizado a 16 enero 2025 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Oportunitat, il·lusió i futur», així han definit l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i el regidor de Promoció Turística, Joan Ibarra, que el calçot sigui un dels protagonistes de la Regió Mundial de Gastronomia, que aquest 2025 és Catalunya. Arran d’aquest esdeveniment s’ha organitzat una desena d’actes, tot i que el programa encara s’està acabant de tancar.

Serviran per donar el tret de sortida al caramull d’activitats pensades per aquest 2025 en el marc d’aquesta celebració. Tot s’allargarà fins al 31 de desembre i es pot consultar a la pàgina web somgastronomia.cat.

Dolors Farré ha comentat que és un «gran projecte», i que «suma». L’alcaldessa de la ciutat considera que és una «passa endavant per fer de la calçotada i el calçot el gran protagonista».

En aquest sentit, un dels grans actes que han preparat és una calçotada internacional. En diferents capitals europees, de forma simultània, s’hi farà una calçotada. Tot serà amb l’ajuda dels diferents casals catalans que hi ha arreu. Des de Valls s’han mostrat il·lusionats amb aquest acte. De fet, Farré, ho ha definit com «la calçotada més internacional».

L’alcaldessa de Valls creu que tot això és una oportunitat de «promoció internacional de gran abast». Amb tot considera que és una «fita històrica», i un «gran èxit» que serveixi per obrir les activitats de la Regió Mundial de Gastronomia. Tot començarà el 23 de gener amb un acte que es farà a Torredembarra, Nulles i Valls, on es podrà veure com es conreen els calçots, es visitarà el celler de Nulles de la Denomicació d’Origen Tarragona i es farà una degustació amb maridatge de calçots d’una forma diferent. Aquesta activitat està pensada per a periodistes, influencers i prescriptors, però durant la temporada de calçotades s’obrirà al públic en general. En tot això, també juga un paper molt important la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls. De fet, l’alcaldessa de Valls, assegura que «sense el calçot de la IGP i la feina que es fa, no seria un fenòmen que traspassa fronteres».

Dalmaci Clofent, president de la IGP Calçot de Valls, ha comentat que tot això sorgeix després de més de quinze reunions, on s’han reunit diversos ens locals, i consells comarcals, a més de les Cambres de Comerç del territori. I que, per tant, la intenció, és que tot això traspassi més enllà de «l’Alt Camp».

Clofent s’ha mostrat molt content i satisfet dels resultats, i ha explicat que a hores d’ara encara estan acabant de tancar alguns dels actes, i alguns detalls.

Tot i això, ha demanat més suport per part de la Generalitat, i altres institucions de cara al futur. També comptaran amb un Simposi del Calçot i de la Calçotada, així com ha anunciat el president de la Cambra de Comerç de Valls, Josep Maria Rovira.

Valors nutricionals

Serà un fòrum de la calçotada amb la intenció que sigui un acte que es faci per primer cop aquest 2025, i es quedi ja per un futur. Hi haurà taules rodones per tractar diversos temes com els valors nutricionals de la calçotada, l’ús de la farina mestral, el paper dels olis dins la salsa de calçots... Seran dues jornades, on també hi participaran cuiners de renom, i tenen la intenció de fer un sopar.

Rovira ha comentat que la calçotada «és molt potent, perquè suma un sector econòmic molt gran». A més, ha explicat que implicaran les cambres de comerç de Tarragona, Reus i Tortosa.

El regidor coincidia a afirmar que és una gran oportunitat de promoció de tot un territori, a més la intenció és potenciar la il·lusió amb tots aquests actes, i que tot això quedi pel futur.

A mesura que avancin els dies aniran presentant la resta d’activitats, ja que -com ha afirmat Ibarra- han treballat amb el temps just, perquè la proposta els va arribar al novembre. Per això, hi ha detalls que encara s’han d’acabar de confirmar. A hores d’ara treballen amb unes línies de subvenció diferents per arribar a uns 300.000 euros, i a més també comptaran amb l’aportació d’altres ens públics. Tothom s’ha mostrat molt il·lusionat amb tot això i pel què suposa.

Una de les propostes més potents és la creació d’un espai d’interpretació del calçot i la calçotada. Portarà per nom, així com ha anunciat l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, La Masia. Serà un espai per interpretar la calçotada, i tot allò que hi ha al seu voltant. Farré ha defensat que l’objectiu és «ensenyar què és la calçotada», i que això s’havia de fer «des del km0».

El dia 25 de gener se signarà un conveni amb la Generalitat, per començar a definir tot aquest projecte. A partir d’aquí s’estudiarà que volen que vagi exactament en aquest espai d’interpretació. Tot anirà als espais de la cooperativa, no han definit on, que els cedirà lloc per poder encabir aquesta exposició. La intenció és que sigui fixe, i es pugui visitar qualsevol moment de l’any.

El 23 de gener arrenquen les activitats amb una ruta, un tast i un maridatge
Comentarios
Multimedia Diari