El club d’aeromodelisme Pla de Vent de Bràfim es va fundar l'any 1980 al camp d'aviació de la República de Valls i és uns dels clubs més antics de Catalunya per la pràctica de totes les modalitats aeromodelistes. «Era un camp molt ventós i d'aquí ve el nom de Pla de Vent», assenyala Eduard Domingo, president del club.
Després de passar per una finca a Vallmoll, ara ja fa un temps que estan instal·lats en un terreny d’unes nou hectàrees al terme municipal de Bràfim i són un centenar de socis. Tots ells, apassionats per aquesta disciplina, que sovint és poc coneguda.
«No s’ha de confondre l’aeromodelisme amb els drons, malgrat que la definició de dron és la mateixa», apunta Domingo. En aquest cas, es creen reproduccions d'avions o d’helicòpters –poden ser reals o no–, per fer-les volar amb radiocontrol. Poden ser maquetes d’avions sense motor, amb motor de combustió o elèctric, o fins i tot turbines de reacció, que són com els de debò però a escala més petita.
Aquest estiu, el club va ser l’epicentre de l’aeromodelisme, acollint una competició a escala internacional d'acrobàcia sincronitzada amb música. Concretament, la modalitat anomenada SXFC es caracteritza per fer volar els avions fent figures acrobàtiques i buscant el risc de fer-ho a escassa altura del terra.
Tot això, amb l’acompanyament de música. Es puntuen la coreografia o la caixa de vol, i també sumen punts els efectes especials com tirar fum de colors o tirar petards seguint el ritme de la cançó.
«L'esdeveniment dins del món de l'aeromodelisme va ser sonat. Van venir els 33 millors pilots de tot el món», assegura Domingo. El camp de vol va reunir pilots dels Emirats Àrabs, Sud-àfrica, Anglaterra, Alemanya, França o Itàlia. Tot va ser idea d’Alex Tylka, membre del club i impulsor de la iniciativa, donat que competeix en aquesta especialitat d’aeromodelisme.
Segons Domingo és una especialitat relativament nova i molt complexa. «Es necessita ser jove, perquè cal tenir una capacitat psicomotriu molt elevada». Els participants tenien entre 15 i 25 anys, tot i que el més jove, dels Emirats Àrabs, en tenia només 13.
«L'any passat, la competició es va celebrar a França i enguany ha estat el primer cop que es feia a l’Estat espanyol, tots els participants van estar encantats i esperem poder-ho tornar a fer els pròxims anys», afirma el director de la competició i membre del Pla de Vent, Enric Belmonte.
Des del club manifesten que, tot i tractar-se d’un campionat a escala mundial, no va ser difícil contactar amb els participants. «Aquests pilots són l’elit de l’elit, i llavors entre ells tots es coneixen –diu Domingo–. El campionat era per 40 places, perquè no se'n poden admetre més, si no haguéssim estat aquí tres setmanes volant».
De fet, les jornades eren intenses. Començaven a volar a les set del matí i acabaven a les set de la tarda. En mig matí tenien cobertes totes les inscripcions i al cap del dia en tenien 70. «Les sol·licituds per venir eren importants, perquè no es fa gaire. Es fa un cop l'any, no és fàcil fer aquest tipus d'esdeveniments», subratlla Belmonte.
Els tres finalistes de la competició van ser Marek Plichta, de la República Txeca; Sacha Cecconi, d'Itàlia; i Wolfgang Krahofer, d'Àustria, qui va acabar proclamant-se guanyador d’aquest campionat de freestyle.
El pròxim esdeveniment que el club prepara és la sisena edició de la Trobada de velers remolcats, que tindrà lloc del 4 al 6 d’octubre i que tornarà a reunir desenes de pilots per demostrar les seves habilitats aeromodelistes.