Demanen que el 2023 sigui l’Any del Rector de Vallfogona de Riucorb

Es compliran 400 anys de la mort de Francesc Vicent Garcia, màxim exponent de la poesia catalana del barroc, i personatge popular

01 julio 2022 18:47 | Actualizado a 03 julio 2022 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El proper any es commemorarà el 400 aniversari de la mort de Francesc Vicent Garcia, més conegut com el Rector de Vallfogona, màxim exponent de la poesia catalana del barroc i personatge destacat de la cultura popular gràcies a totes les llegendes creades al voltant de la seva figura. Aprofitant aquesta efemèride, el poble del qual va ser mossèn ha demanat a la Generalitat que el proper 2023 sigui declarat Any del Rector de Vallfogona, una decisió que s’ha de prendre aquest mes. Des de fa temps, una comissió ja està treballant i preparant un seguit d’actes per si es materialitza la petició: des de la publicació d’una edició crítica amb totes les seves obres fins a un festival de narrativa oral o un concert de música barroca. I aquest mateix mes ja s’estrenarà una nova imatge del rector, comenta al Diari Modest Corbella, un dels membres de la comissió organitzadora.

La petició a la Generalitat s‘ha fet amb el suport de l’Ajuntament. Per avalar la sol·licitud, des de la comissió s’ha preparat una memòria-projecte, de 58 pàgines. En elles es recullen els actes commemoratius que s’han fet al rector al llarg de la història, les propostes per a la commemoració, la justificació de la sol·licitud, l’acord de ple, la xarxa de complicitats, la biografia, l’arbre genealògic i el recull de premsa.

Corbella assenyala una de les darreres descobertes que s’ha fet al voltant de Francesc Vicent Garcia. Fins ara es deia que havia nascut a Tortosa, tot i que sempre havia hagut dubtes sobre el lloc i la data de naixement. Enric Querol, historiador i doctor en Filologia espanyola, va descobrir que el rector havia nascut el 1579 a Saragossa per qüestions familiars ja que els seus pares –que eren tortosins– estaven vivint en aquella ciutat aragonesa. Però quan tenia tres anys, el seu pare va morir i la seva muller amb el seu fill van tornar a la capital del Baix Ebre. «Sempre l’hem considerat ebrenc, la seva parla i el seu llenguatge era genuí tortosí», diu Corbella. Però aquests darrers descobriments, diu, «ens obliga a refer totes les biografies del rector, un treball que està fent Enric Querol».

L’arribada al poble

El 1605, quan tenia 26 anys, va guanyar la plaça de rector de Vallfogona de Riucorb, una parròquia que en aquella època pertanyia del Bisbat de Vic. Residia a la rectoria, que està a la dreta de l’entrada a l’església. I allí va viure fins a la seva mort, el 2 de setembre de 1623, quan només tenia 44 anys.

La comissió vol que es pugui valorar el rector tant en el seu aspecte literari com popular. Quan el primer, recorden que és el gran poeta del barroc català. Per això està previst confeccionar una edició crítica de les obres completes, amb comentaris d’Albert Rossich, catedràtic de Filologia de la Universitat de Girona i màxim estudiós de l’obra del rector. El volum tindrà anotacions a peu de pàgina, valoracions, bibliografia, etc. «Una edició acadèmica», la defineix Modest Corbella. Una de les feines que ha fet Rossich és desgranar les obres que eren autèntiques de Francesc Vicent Garcia de les que no ho eren i que en canvi se li atribueixen, «perquè durant molt anys la transmissió es va fer a partir de manuscrits».

Però des de la comissió es treballa perquè es conegui també la part popular del Rector de Vallfogona. Aquesta vessant seria, per exemple, les seves llegendes, trameses oralment a través de les generacions. Una d’elles fa referència al seu escolà –que sí era un personatge real–, que el va adoptar quan tenia sis anys. Se’l va trobar en un camí i va viure a la rectoria fins que tenia 12 anys, quan va morir. Està enterrat a Vallfogona i el rector li va dedicar un epitafi.

Entre els actes previstos hi ha la publicació d’una edició crítica amb totes les seves obres

Entre les activitats que es faran n’hi ha una prevista per aquest mes, el dia 10. Serà la presentació de la nova imatge del rector. «No hi ha cap dibuix o pintura d’ell de l’època. La iconografia que en tenim és molt variada segons l’època i els estils». L’il·lustrador de Roquetes Ignasi Blanch n’ha creat una i ha dibuixat el rector del segle XXI».

Ja de cara el proper any, hi ha previst diversos actes, com un festival de narrativa oral, un concert de música barroca del temps del rector o un recital de poesia. I l’Any del Rector de Vallfogona culminarà el 2 de setembre –el dia de la seva mort– amb un homenatge popular del poble al seu rector i també als avantpassats que han col·laborat a què aquest personatge arribi fins els nostres dies. I això es farà amb un espectacle participatiu.

Modest Corbella comenta que el 1879 es va fer el primer homenatge al rector, que fou organitzat des del Centre Excursionista de Catalunya. A la junta d’aquesta entitat hi havia un jove arquitecte de 27 anys, Antoni Gaudí. Feia un any que s’havia tret el títol d’arquitecte. Va dissenyar unes carrosses expressament per a aquest homenatge. I la comissió organitzadora està preparant la recreació d’aquelles tres carrosses –tot i que el disseny era de quatre–.

Comentarios
Multimedia Diari