L’Ajuntament de Querol ha obtingut una subvenció de 256.495,78 euros per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per portar a terme projectes destinats a mitigar i adaptar-se al canvi climàtic. Des del consistori han assegurat que aquesta inversió «respon a les necessitats creixents de protecció contra els efectes adversos del canvi climàtic» i que és «una mostra del compromís del municipi amb la sostenibilitat i la seguretat dels seus habitants».
El projecte es basa principalment en la creació de franges forestals al voltant de diverses àrees urbanes i de risc, en les quals s’inclouen les quatre urbanitzacions, els nuclis de població de Querol, Bonany i l’Arboçar, i el Camí Vell i el Camí Nou de Montagut, de Montagut a la Rimbalda i també la Vall de l’Infern.
En total, cobreixen una superfície de 7.232 hectàrees, amb especial atenció a les 171,32 hectàrees de les zones crítiques. El segon tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Querol, Jordi Pijoan, ha explicat que el projecte tindrà una durada aproximada d’uns sis mesos, tot i que potser caldrà aturar-lo de manera temporal durant els mesos d’estiu pel risc d’incendi.
Les franges tenen com a objectiu principal reduir el perill d’incendis forestals, un fenomen que s’ha intensificat a causa dels canvis en les condicions climàtiques. En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Querol han apuntat que l’augment de la temperatura i la sequera són «factors preocupants».
De fet, la ubicació d’aquest municipi de l’Alt Camp es troba en l’espai natural protegit del Sistema Prelitoral Central i fa que el poble sigui vulnerable als incendis forestals. Segons els paràmetres establerts pel Departament d’Acció Climàtica hi ha un risc avaluat en 10 sobre 10. Aquesta situació ve determinada per diferents factors, com podrien ser la desaparició dels camps de cultiu, els efectes del canvi climàtic o la construcció d’urbanitzacions en zones forestals durant els anys 60, que ara esdevenen un factor de «risc addicional».
Protecció davant del perill
Des del consistori han assenyalat que «la protecció dels habitants i les propietats davant del perill d’incendis és una prioritat». També han reconegut, que malgrat les mesures preses en el passat, hi ha la necessitat d’implementar accions preventives i d’adaptació més efectives per garantir-ne la seguretat.
És per això que aquest projecte preveu la creació de noves franges de protecció i el manteniment de les ja existents. A més de proporcionar protecció contra incendis, el projecte també té com a objectiu fomentar una gestió forestal més sostenible. Es busca no només prevenir la devastació de la massa forestal en cas d’incendi, sinó també afavorir la biodiversitat i promoure l’economia circular.
Aquest enfocament inclou la possibilitat de mantenir les franges amb l’ús de ramats, una iniciativa que «no només millora la seguretat dels boscos, sinó que també contribueix al desenvolupament del sector primari local», han destacat.