25 anys de cartells de Carnaval plens de sàtira a Montblanc

L’artista local Xavier Iborra presenta els seus treballs gràfics de l’últim quart de segle

12 febrero 2024 13:10 | Actualizado a 12 febrero 2024 20:00

«Segons la nostra tradició catalana i cristiana, el Carnaval és aquella època de l'any en què ens estan permesos tots els excessos, allò que diuen de menjar, beure, posar i treure». Així comença l’explicació de l’exposició dels 25 anys de cartells satírics de carnaval a Montblanc.

El seu autor és l’il·lustrador i dissenyador gràfic montblanquí Xavier Iborra, que des del 2000 ha creat els dissenys dels cartells d’any en any. «L’única intenció d’aquesta exposició era celebrar els 25 anys de crear els cartells de carnaval. Mentre la preparàvem ens vam adonar que, a banda de ser un recopilatori, també esdevenia un recorregut visual dels fets més destacats dels últims 25 anys en clau d'humor», afirma Iborra.

Per aquest motiu, a banda de la mostra de cadascuna de les imatges gràfiques, els cartells també van acompanyats d’una petita explicació sobre la temàtica i els elements que hi apareixen. «Vaig veure que era necessari posar els cartells en context, així que cada peça necessitava anar acompanyada d'un text explicatiu. Una mica com el comentari de l’autor», apunta.

El primer cartell de l'any 2000 representa tot un seguit de temes «polèmics i curiosos», expressant una visió de Montblanc «utòpica, bastant eixelebrada i poca-solta». Iborra explica que li va encarregar Francesc Benet, el regidor de Festes d’aquell moment.

«Jo tot just havia acabat Belles Arts i havia començat a treballar en una agència creativa de Barcelona. A banda, els caps de setmana fèiem un programa d'humor a Ràdio Montblanc amb el Jordi Cartañá que es deia ‘El Pati’, on satiritzàvem l'actualitat local de la vila». Aquest esperit burlesc del programa de ràdio «va cristal·litzar en l'esperit satíric del primer cartell, que va agradar i ha anat continuant», segons assenyala l’autor.

Cartells de tota mena

L'any 2004 el cartell es va centrar en la unió de Letícia Ortiz i el Príncep Felip, que en aquells temps ostentava el títol de Duc de Montblanc. Durant alguns anys següents, els cartells mostren els elements de cada carnaval temàtic a la capital de la Conca de Barberà i els últims cinc anys, les propostes gràfiques se centren en temes d'actualitat al municipi com les eleccions municipals del 2019 o el canvi de govern dels últims comicis ara fa uns mesos.

L’últim dia per veure l’exposició serà aquest dimarts, de les cinc de la tarda a les vuit del vespre

El cartell del Carnaval montblanquí 2024 mostra el nou govern tripartit sota el títol 'Els tres tenors', on s'il·lustren els tres representants de cada formació: l’alcalde, Oriol Pallissó; el vicealcalde, Marc Vinya, i el regidor de Cultura i Festes, Ramon de Domingo.

Iborra relata com els cartells no tenen un denominador comú, donat que n’hi ha que són més satírics i d’altres són més convencionals. Amb tot, també subratlla que hi ha alguns elements gràfics que acostumen a aparèixer molt sovint, com les muralles de Montblanc o els colors de l'arc de Sant Martí. També tenen un esperit a vegades burlesc i a vegades surrealista que sempre l'ha fascinat, i que és una mica «marca de la casa».

De fet, a l’exposició ja ho diu el mateix autor: «Jo en soc gran fan del carnaval, per aquesta cosa de la transgressió, de fotre el món de cap per avall, de poder transformar-te amb algú altre per uns dies o hores, de poder fer i dir coses que normalment no podries, i que a més, si es diuen amb gràcia, doncs és lleig ofendre's».

Aquesta ha estat la seva filosofia durant aquests 25 anys, una tasca que ha aconseguit plasmar esdeveniments històrics per al municipi en forma de sàtira. Quan li pregunten quin de tots és el seu preferit comenta que és difícil, però que n'hi ha uns quants que són «mítics».

«Al primer cartell li tinc una estima especial, pel moment que va ser i l'estat d'ànim enjogassat que teníem al programa de ràdio –opina–. Però són destacables el del pastís de la boda de Felipe i Letícia, el del 2006 on vaig substituir els caps del seguici popular de la vila per dits, el del 2017 que satiritzava l'aturada del cotxe de la Mare de Déu amb una palanca de canvis molt fàl·lica, i potser el cartell no aprovat del 2022, que era una paròdia de la pel·lícula Civil War dels Vengadores, amb Oriol Pallissó i Josep Andreu fent el paper d’Ironman i Capità Americà, respectivament».

L’exposició es podrà veure avui dilluns i demà des de les cinc de la tarda i fins a les vuit del vespre a la Sala Sant Miquel de Montblanc.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari