Vora 69.000 habitants de 90 municipis de les Terres de l’Ebre i Tarragona es beneficiaran del servei d’oficines bancàries mòbils que posa en marxa la Generalitat. El Departament d’Economia i Hisenda ha anunciat l’adjudicació dels cinc lots en els que s’ha dividit Catalunya, a Caixabank i Caixa Enginyers.
De les Terres de l’Ebre el servei arribarà a vora la meitat dels municipis: 25 dels 52, i serà operat exclusivament per Caixabank. En concret, del Baix Ebre hi ha Aldover, Alfara de Carles, Benifallet, Paüls i Tivenys. Del Montsià, Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans i Masdenverge. A la Ribera d’Ebre en formen part la Palma d’Ebre, Benissanet, Garcia, Ginestar, Miravet, Rasquera, la Torre de l’Espanyol, i Vinebre; mentre que de la Terra Alta hi ha Arnes, Bot, Caseres, Pinell de Brai, la Pobla de Massaluca, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs.
Alguns d’aquests municipis compten amb un caixer, arran d’un anterior acord entre administracions, mentre que d’altres fa anys que no disposen de cap servei bancari.
Pel que fa al Camp de Tarragona, hi operaran les dues entitats i els beneficiats són un total de 65 municipis, dels quals 18 a la comarca de l’Alt Camp, 17 al Baix Camp, 5 al Baix Penedès, 15 a la Conca de Barberà i 10 al Tarragonès, segons dades de la Generalitat.
El contracte, que es va dividir en cinc lots per poder optimitzar el temps i evitar desplaçaments de llarg recorregut, s’ha adjudicat per una durada de dos anys prorrogables a dos més i per un import de 990.920 euros anuals. El cost del servei serà compartit per la Generalitat i les entitats adjudicatàries.
El nou servei portarà l’atenció personalitzada als ciutadans d’aquests municipis on actualment no hi ha oficina bancària. Les primeres oficines mòbils començaran a operar al setembre i totes elles estaran en funcionament en un termini màxim de nou mesos.
Atenció personalitzada
Permetran als clients de qualsevol entitat realitzar tots els serveis propis d’una oficina bancària: retirar i ingressar diners en efectiu, domiciliar el pagament dels rebuts i els tributs als comptes bancaris; consultar moviments i saldo i obtenir extractes de comptes bancaris, entre d’altres. A més, també prestaran una atenció personalitzada en la gestió tant dels comptes com d’altres productes bancaris i financers d’actiu, passiu i d’intermediació.
Els ajuntaments tindran un paper actiu en la implementació del servei d’oficina bancària mòbil, ja que hauran de determinar la ubicació, garantir un punt de presa de corrent, fer difusió del servei, recollir les incidències que es produeixin i traslladar-les als responsables i elaborar un informe anual amb la valoració de la qualitat del servei.
«Tenim un repte com a Govern i com a país per garantir que qualsevol ciutadà o ciutadana pot viure una vida digna arreu del territori català», afirmà la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Màs, en la presentació de les adjudicacions.
«Aquest repte de reequilibrar millor Catalunya cal assolir-ho treballant des de vessants molt diferents, amb millors serveis educatius, sanitaris, d’infraestructures físiques i digitals, política agrària, industrial o d’habitatge», remarcà la consellera.
Cada entitat haurà de fer una proposta de ruta que garanteixi la visita de l’oficina bancària mòbil un dia al mes a cada municipi. En el cas dels pobles de fins a 250 habitants, s’hi hauran d’estar un mínim de 30 minuts i, als de més de 250 habitants, no podran baixar de l’hora. Es preveu que les entitats podran visitar entre 3 i 6 pobles per jornada laboral i que els municipis que queden coberts per les dues entitats (un total de 313) gaudiran de dos dies de servei mensual, cadascun amb una entitat diferent.
Gràcies a aquest acord, CaixaBank, que té la xarxa d’oficines més gran a Catalunya i també al conjunt de l’Estat, augmenta la seva presència al territori i amplia els seus serveis a 503 noves poblacions catalanes, on l’entitat fins ara no estava present. «Aquest servei d’ofimòbils, que CaixaBank ja opera a altres 783 poblacions d’Espanya, ajudarà a la inclusió financera de l’àmbit rural i, en especial, a oferir un servei de proximitat a la població de major edat d’aquests territoris», afirmen. «Tota la nostra experiència i coneixement d’aquest servei permetrà que les noves rutes a Catalunya es posin en marxa amb un alt nivell d’atenció i qualitat», assegurà la directora del Centre d’Institucions de CaixaBank a la Direcció Territorial de Barcelona, Patricia Trillo.
El 70% dels usuaris atesos en aquestes oficines mòbils té més de 70 anys d’edat, segons dades de Caixabank.
Reducció
En 14 anys, Catalunya ha perdut un total de 5.961 oficines bancàries. Segons dades del Banc d’Espanya, ha passat de tenir-ne 8.155 el 2008 a 2.194 el 2022. Es tracta d’una tendència generalitzada a tota Europa que, en el cas de Catalunya, ha estat més intensa: mentre que el nombre d’oficines ha caigut 41% a la Unió Europea i un 58% a l’Estat, a Catalunya el descens ha estat del 73%.