El festival ha estat l’escenari de la preestrena del documental The Green Big Week, produït per les productores Cordegat i Tururut i protagonitzat per Ponç Feliu, ornitòleg i director del Parc Natural de Cap de Creus. Una trobada ideal per captar l’opinió d’un públic especialitzat. Es tracta d’un documental sobre el repte de recórrer Catalunya durant una setmana del maig de 2021 sense fer ús de fonts de combustibles fòssils amb l’objectiu d’observar i registrar el màxim nombre d’espècies d’ocells. És el desè any que Feliu fa un Green Big Year.
En un primer moment, havia de protagonitzar un documental sobre el repte d’observar ocells en bicicleta durant un mes al Perú i l’arribada de la pandèmia ho va canviar tot. Encara tenen previst fer aquest projecte?
Sí, és un projecte que encara està en peu. El farem l’any 2023 o el 2024, si tot va bé i abans potser fent un altre per Europa. La intenció és donar continuïtat al projecte Green Big Birding amb aquests reptes que tenen una durada i un àmbit concrets: una setmana a Catalunya, un mes a Europa, un mes al Perú...
El delta de l’Ebre és un dels espais naturals més interessants de Catalunya pel que fa a l’observació d’aus. Quin és el seu potencial?
El delta de l’Ebre és el gran aiguamoll de Catalunya. La resta són relíquies, o relictes, del que havien estat grans estanys que en el passat van ser assecats per diversos motius, sobretot de salubritat i de productivitat, i més recentment per la urbanització. En definitiva, els ecosistemes litorals que són molt rics i valuosos han estat molt castigats. En canvi, el Delta per la seva dinàmica ha quedat com un gran espai d’aiguamolls, en què es barregen usos socials i humans amb espais molt naturals amb grans llacunes interiors. Per això i per què també està molt ben situat estratègicament i geogràficament, té un potencial molt gran pel que fa a espècies aquàtiques i migradores.
Quantes espècies d’ocells va observar i quina ha estat l’espècie més inesperada?
Vaig veure 242 espècies. La més inesperada potser va ser una cigonya negra que va passar volant quan anava en bicicleta per l’autovia de Castellfollit de la Roca. També destacaria ocell de tempesta, rasclet, gall fer, gralla de bec groc, falcó cama-roig, xurra, entre altres.
Quina anècdota destacaria de les moltes que, segur, ha viscut durant la setmana que va durar el repte?
Tenim un territori molt divers. Així que he pogut gaudir paisatges molt diferents i climes molt diversos: anar amb màniga curta pel delta de l’Ebre i els secans de Lleida, tramuntana a l’Empordà i neu al Pirineu. Se’m va trencar una peça de la bici i vaig haver d’anar a Ripoll a un taller a arreglar-la al vespre abans que tanquessin. Em va agradar molt també poder contactar amb molta gent, ja que tinc molts amics naturalistes arreu del país. Una nit, per exemple, vaig dormir sota els estels amb altres companys. D’aquesta manera, vaig anar entrellaçant itineraris i persones.
Per què hem de veure ‘The Green Big Week’?
L’atractiu d’aquest documental és que a través de l’excusa de mirar ocells en bicicleta, hem explorat un territori amb la seva gran biodiversitat i el donem a conèixer.