El Parc Natural dels Ports, seu d’un projecte europeu per adaptar el bosc al canvi climàtic

Es faran proves pilot en terrenys públics i privats, per crear espais naturals més resistents a temperatures extremes, sequeres prolongades, grans incendis forestals i possibles plagues

02 abril 2022 16:00 | Actualizado a 02 abril 2022 16:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Parc Natural dels Ports ha posat en marxa un nou projecte europeu Life que busca estratègies per a l’adaptació dels boscos al canvi climàtic. El parc ebrenc, que ocupa 35.000 hectàrees de la serralada entre les comarques del Montsià, el Baix Ebre i la Terra Alta (i amb una proposta d’ampliació sobre la taula), serà un dels espais on es duran a terme les proves pilot i de camp.

Els boscos són vulnerables als efectes de l’emergència climàtica, però també poden ajudar en la seua mitigació, per la seua funció de captació i acumulació de carboni de l’atmosfera. Però el sobtat abandó dels aprofitaments forestals després de segles d’ús, els fa actualment molt sensibles a sequeres prolongades, incendis o plagues.

Per això cal aconseguir que siguin més resilients, segons remarquen des del projecte Life Red Bosques Clima, dotat amb 1,5 milions d’euros i coordinat per la Fundació interuniversitària Fernando González Bernáldez, en col·laboració amb Europarc i en què també participen altres zones naturals de la Comunitat Valenciana i Castella la Manxa. El projecte dona d’alguna manera continuïtat a un altre Life en el que també va participar el Parc Natural dels Ports fins al 2019 i que va permetre fer en finques del Ports tractaments silvícoles per millorar la «maduresa dels boscos». «La maduresa d’un bosc és un dels seus principals atributs, que es vagi fent vell implica que tindrà més biodiversitat», explica al Diari el tècnic del Parc Natural dels Ports Josep Maria Forcadell, encarregat del projecte i present aquesta setmana en el seminari organitzat a Vitòria.

Obrir espais

«Un fet bàsic és que els boscos estiguen ben conservats: com més diversos, heterogenis, més capacitat tenen per respondre davant del canvi climàtic», afegeix Forcadell. Així, el treball en marxa busca establir les formes d’afavorir l’adaptació a un nou context de períodes de sequera molt llargs, temperatures més elevades, fenòmens meteorològics més extrems,...

El projecte té una durada de cinc anys. Ara s’estan estudiant i planificant les accions a realitzar, per poder-les executar en els propers exercicis.

En el cas dels Ports, com a espai pilot, s’hi vol implicar als propietaris, tant públics i privats, perquè participen en la iniciativa. «Ara tenim uns boscos molt continus, poc diversos, joves i densos, i que per tant són molt vulnerables, per exemple davant de grans incendis forestals. Per evitar-ho, els farem més heterogenis: obrirem espais, amb menys arbres i més resistents, per crear un mosaic d’hàbitats», detalla Forcadell.

De forma paral·lela al treball de camp, es generarà contingut d’educació i conscienciació ambiental per a les escoles i la població en general.

L’objectiu final és que la serralada del Port i els seus boscos es puguin mantenir com una joia de la biodiversitat i ser un exemple de gestió per a d’altres zones naturals d’arreu d’Europa.

Comentarios
Multimedia Diari