<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Crescuda controlada per regenerar l’Ebre i estudiar el trànsit de sediments

S’ha iniciat a pantans de Lleida i Osca i arriba dimecres i dijous al sistema de Mequinensa, Riba-roja i Flix

19 noviembre 2024 16:46 | Actualizado a 19 noviembre 2024 16:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aprofitant les últimes pluges i l’abundància de cabals a la conca de l’Ebre, aquesta setmana es du a terme una nova crescuda controlada amb finalitats mediambientals. L’operació ha arrencat aquest dimarts als embassaments de Camarassa al riu Noguera Pallaresa (Lleida), i el Grado al Cinca (Osca); i continua dimecres i dijous al sistema d’embassaments de Mequinensa, Riba-roja i Flix, al tram final de l’Ebre.

Segons detallen des de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), les maniobres a la zona pirinenca han arrencat aquest dimarts a les 8 h i s’allargaran durant 12 hores. Van acompanyades d’un petit primer desembassament des de Flix, amb l’objectiu que aquest dimecres arribin a Riba-roja les crescudes controlades procedents dels rius Segre i Cinca, amb un cabal del voltant dels 550 metres cúbics per segon.

Segons expliquen fes d’Endesa, gestora de les centrals hidroelèctriques, l’objectiu a Flix també és renovar l’aigua del meandre del riu Ebre al seu pas per aquesta localitat. «Aquesta actuació, que es farà mitjançant l’obertura de comportes i el turbinat d’aigua, té la finalitat de preservar l’ecosistema que de manera natural hi ha al riu», comenten.

Universitats

Dijous, es preveu la solta de 1.400 metres cúbics per segon des de Mequinensa, Riba-roja i Flix durant 8 hores (amb un total de 40 hectòmetres cúbics), segons dades de la CHE. A més d’Endesa, la maniobra es realitza amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Endesa, el Ministeri per a la Transició Ecològica, el Centre d’Estudis i Experimentació en Obres Públiques (Cedex), l’empresa pública Tragsa, Spesa, i les universitats de Lleida, Politècnica de Catalunya, València i Politècnica de Madrid.

D’aquesta manera, es durà a terme un monitoratge dels efectes de la crescuda de l’aigua i del trànsit de sediments pel riu, en el marc de l’estratègia de gestió integral dels sediments (GISDHE) a la demarcació de l’Ebre i el pla de conca.

A més, aquesta maniobra permet que es renovi l’aigua del riu i, així, els macròfits o plantes aquàtiques que s’acumulen al tram final s’arrossegaran, tot garantint el manteniment mediambiental del meandre i el riu. Un cop hagi finalitzat aquesta actuació es tornarà a recuperar el flux habitual del cabal d’aigua.

Pel futur del Delta

L’arribada de més sediments al delta de l’Ebre (aturada es de fa dècades per la construcció dels pantans aigües amunt de la conca) es veu com una de les claus per al futur d’aquest territori, amenaçat per la regressió, la subsidència (enfonsament del terreny) i la pujada del nivell del mar pel canvi climàtic. La CHE ha posat en marxa l’Estratègia per a la gestió integral de sediments a la demarcació hidrogràfica de l’Ebre, actualment en fase d’estudis i proves pilot, per tal d’avaluar l’eficàcia del moviment i trànsit dels materials que ara queden aturats a les preses.

Comentarios
Multimedia Diari