Amb la seu a Móra d’Ebre, Bionsan és una empresa que es dedica a l’envasat i elaboració d’alimentació ecològica i vegana.
Com van ser els orígens de l’empresa?
Des d’un bon començament nosaltres apostàvem per una producció agrària de productes ecològics de la zona amb una elaboració i comercialització directa i des del mateix territori, perquè pensàvem, i així ho creiem encara, que l’única agricultura viable i sostenible és l’ecològica, tant per a la mateixa pagesia i per a la salut de les persones com per al futur del planeta.
Com es van implantar a la zona?
Vam començar l’activitat oficialment l’any 1987, en una època en què el terme ‘ecològic’ i ‘ecologista’ era gairebé sinònim de ‘hippies’, ‘antisistema’... Per això ens vam unir 6 joves de les 3 comarques que formàvem part de la Plataforma Ecologista i Antinuclear de la zona (Ribera, Terra Alta i Priorat) i vam arrencar l’empresa amb dues activitats: una fent la instal·lació i comercialització de panells solars, aerogeneradors de baixa tensió i molins de vent a través de la marca Bionat, i l’altra secció de treball era la que avui dia encara mantenim: envasat i elaboració d’alimentació ecològica i vegana. La secció d’energies renovables la vam haver de tancar per falta de clientela i d’interès en aquells moments, cosa que no hauria passat en l’actualitat. D’altra banda, la secció d’alimentació ha anat evolucionant i cada vegada més l’estem treballant força bé.
Com han crescut al llarg d’aquests anys?
Quan vam començar era bàsicament un autotreball d’autònoms, mentre que en l’actualitat som 14 treballadors i abans de la pandèmia vam arribar a ser 23 persones.
Senten que ha augmentat l’interès per aquest tipus d’alimentació?
L’interès per l’alimentació ecològica, i jo afegeixo també la vegana, és evident. Està creixent enormement; el consumidor és conscient dels beneficis d’una alimentació d’aquestes característiques, imprescindible per a la seva salut i la del medi ambient. Però observem que també ha augmentat l‘oferta d’operadors i fabricants del sector, a més d’elaboradors i comerços de tota mena: només caldria demanar i esperar que aquesta gran competitivitat no vagi en contra de la qualitat ecològica i organolèptica dels productes i que en la informació que es deriva cap als consumidors no hi hagi mitges veritats. Cal reivindicar la puresa, qualitat i autenticitat en les matèries primeres i la sostenibilitat en els processos de producció.
Què és el que els diferencia d’altres marques i empreses del sector?
Els nostres productes es diferencien perquè estan elaborats amb autenticitat i qualitat. A més, els productes d’elaboració pròpia com són els llegums cuits, diversos plats preparats, el quefir d’aigua, el paté d’olives o, fins i tot, les verdures lactofermentades amb propietats probiòtiques, mirem de treballar-les amb productes de proximitat per tal de continuar contribuint al desenvolupament del nostre territori, sempre en la mesura de les nostres possibilitats.
Quines perspectives de futur tenen?
Actualment estem implantant els productes fermentats i probiòtics. Per tal d’impulsar aquestes novetats que enriqueixen la nostra dieta i cuidar de la microbiota, l’any 2020 vàrem pactar un ICO circulant amb BBVA, juntament amb una potenciació de la venda directa en línia que també requereix inversió, pressupostos nous i més esforços.