Aficionats taurins i alcaldes es mobilitzen per defensar la 'tradició dels bous'

Els ajuntaments de les Terres de l’Ebre on se celebren correbous es reuniran la setmana 
que ve per fer un front comú davant la resolució del Parlament que insta a prohibir-los

28 septiembre 2019 08:00 | Actualizado a 02 octubre 2019 08:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els aficionats taurins i els ajuntaments de les Terres de l’Ebre on se celebren bous han expressat el seu profund malestar amb la proposta de resolució aprovada al Parlament, que insta a la prohibició dels correbous a Catalunya. Els aficionats plantegen mobilitzacions i els alcaldes un front institucional, per defensar «la tradició» d’aquestes pràctiques i mantenir la seva celebració durant les festes majors.

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre recorda que es tracta d’un element de la cultura del territori, «emparat per una llei aprovada al 2010 amb un ampli consens polític». «A diferència del que ha passat ara », remarca el president de l’entitat, Santi Albiol. La proposta de resolució es va aprovar amb 51 vots a favor, 17 en contra i 61 abstencions, en el marc del debat de política general aquest dijous.

Els aficionats afirmen que són els primers interessats en garantir el benestar dels animals i recorden que hi ha en vigor un reglament on se’ls marquen les línies a seguir per evitar maltractaments animals i garantir la seguretat de les persones.

«Els pot no agradar una expressió cultural, poden no entendre-la, poden no compartir-la, però no per això el Parlament de Catalunya s’ha d’atorgar el dret a censurar i abolir la cultura de bous a Catalunya», afirma l’Agrupació de Penyes en un comunicat. A més de mobilitzacions, l’entitat planteja també reunions amb tots els partits polítics a Barcelona per fer «pedagogia».

«Els bous mereixen un debat profund i nosaltres defensarem la vigència de la llei actual de regulació», afirma Albiol.

Per la seva banda, Adolfo Lleixà, president de l’Associació Cultural Bou Capllaçat d’Amposta, assegura que els aficionats se senten decebuts amb els partits. «La nostra realitat no es pot conèixer ni decidir des d’un despatx de Barcelona».

A nivell polític, tant alcaldes del PDecat com d’ERC han anunciat un front institucional en defensa de la festa dels bous per obrir el debat parlamentari i veure com es resol aquesta situació. Segons detallà ahir l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, la setmana que ve es convocarà a la ciutat una reunió amb tots els alcaldes de les Terres de l’Ebre que organitzen correbous.

Per a Tomàs, la votació al Parlament es va fer «menystenint absolutament el territori». «El resultat de la votació és fruit d’una feina que s’ha fet d’esquenes del territori i sense tenir en compte una gran part de la societat de Catalunya. No estem parlant d’un debat animalista, perquè aquest és un debat més ampli del que es va votar al Parlament».

Per a Lluís Soler, alcalde de Deltebre, qualsevol canvi normatiu s’ha de fer en consens del territori afectat. «La tradició taurina forma part de la cultura ebrenca i així ho defensarem, amb fermesa, on faci falta».

Pel que fa als partits, si dijous eren les federacions ebrenques del PDeCat i PSC les que sortien en defensa dels bous, ahir els responsables territorials d’ERC també van rebutjar la proposta de resolució aprovada a la Cambra catalana i van reclamar un debat seriós i de calat sobre aquesta temàtica. En aquest sentit, proposen la creació d’una Comissió d’Estudi Parlamentària amb l’objecte de proposar les iniciatives legislatives i reglamentàries en la regulació de les festes tradicionals amb bous, «que permetin eliminar el patiment dels animals i millorar la seguretat de les persones en el transcurs dels espectacles».

«Exigim respecte als ciutadans de l’Ebre, a la seva cultura i les seves tradicions; i a l’hora volem continuar treballant per eliminar el patiment dels animals en la celebració d’aquests tipus de festes», afirmà el diputat Alfons Montserrat.

Satisfacció dels animalistes

Per la seva banda, les entitats animalistes veuen aquest com un primer pas important per a l’abolició definitiva dels correbous. «Queda en mans dels polítics fer el pas definitiu. Nosaltres, per la nostra part, seguirem en el camí de crear consciència», comenta al Diari Marisa Lajunta, de l’entitat Tots som poble.

Per a Aïda Gascón, d’Anima Naturalis, «la jornada de dijous al Parlament va ser molt emocionant» i confia que els canvis normatius aniran ràpid. «Ara s’ha de materialitzar la declaració d’intencions que va aprovar el Parlament», afirmà l’activista, que en els darrers anys ha estat enregistrant al territori les modalitats més polèmiques (bous embolats i capllaçats) per tal de denunciar el maltractament que consideren que pateixen els animals.

Comentarios
Multimedia Diari