Si es pot mesurar la salut cultural d’un municipi a través de l’ús de la seua biblioteca, probablement Tortosa és de les ciutats més sanes de tot Catalunya. La Biblioteca Marcel·lí Domingo és un espai que, més enllà d’oferir el clàssic servei de préstec de llibres i documents, aporta a la ciutat un gran conjunt d’iniciatives i activitat cultural com contacontes, tallers d’informàtica, de fotografia, clubs de lectura i de teatre, converses en diferents idiomes, presentacions de llibres, petits concerts, exposicions de pintura... La biblioteca a Tortosa és un espai totalment dinàmic i molt viu. Amb la crisi de la Covid-19, va tancar immediatament les seues portes. «Molts usuaris es van preocupar molt perquè tenien llibres a casa i no podien tornar-los amb el confinament. Però ja els vam dir que no passava res, que es va prorrogar tot en bloc...», explica la directora, Irene Prades.
L’activitat aquests dos mesos de confinament, però, no ha parat i les noves tecnologies han ajudat a mantenir-la: clubs de lectura i grups de conversa per videoconferència; l’activitat juvenil ‘Escriu un llibre’; la de ‘Més aprop’, basada en petites entrevistes a escriptors; recomanacions de llibres i novel·les; tallers de fotografia; concursos (especialment per Sant Jordi); contacontes, i continguts per al programa ‘Biblioones’ de Ràdio Tortosa, entre d’altres.
La de Tortosa va ser una de les primeres biblioteques en obrir de tot Catalunya, el primer dia de la fase 1, el passat 11 de maig. «Els usuaris en tenien moltes ganes, i els treballadors, també».
El personal ha hagut de fer dos grups per als dos torns, per no coincidir. «I tenim dos persones que fan una feina molt important i n’estem molt contents: la que neteja sense descans i el vigilant que està a la porta. D’aquesta forma, transmetem molta seguritat», detalla Prades.
Ara bé, les mesures són extraordinàries. La biblioteca només ofereix servei de préstec i devolució i s’ha de demanar cita prèvia a l’email bmd@tortosa.cat o al 977445566. Només es pot accedir per la plaça dels Dolors, tot i que la bústia de retorn del carrer de la Mercè està oberta. A la porta, una persona permet l’accés, i cal portar mascareta. L’horari és de dilluns a divendres de 17.30 a 19.30 i els dimarts i els dijous també d’11 a 13.30 hores. No hi ha accés a la col·lecció i no es permet l’ús dels ordinadors. Res més entrar, unes indicacions al terra assenyalen el camí, i s’ofereix una solució hidroalcohòlica. El recinte està tancat, només hi ha una caixa on retornar els llibres i una mampara on demanar un préstec. Tots els llibres retornats s’aïllen en una sala durant 14 dies, organitzats per capses amb la data.
«Ningú pot tocar cap llibre, només pot ser la bibliotecària que fa de pont entre usuari i préstec. Aquí sols hi ha un aparador amb les novetats per si ja en volen un d’aquests. Si no, abans a casa, poden consultar al nostre catàleg, a l’Argus, el títol que volen. Per això la cita prèvia és tan recomanable. De moment el préstec interbibliotecari no és possible, si la setmana que ve entrem en Fase 2, sí», concreta la directora. «Amb la fase 2 també tindrem consulta de sala amb quatre taules i dos punts d’ordinadors, però encara no es podrà accedir a la col·lecció».
«Hem sigut pioners. Enteníem que si es permetia, s’havia de donar el servei a la ciutadania. No ha sigut fàcil per mantenir la seguretat i la higiene. Però la biblioteca, la lectura, s’ha demostrat que és essencial i que la gent ha respost», valora per la seua banda el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Enric Roig. «Ens hem d’acostumar a una nova vida post Covid». Tortosa ja treballa per readaptar i reprogramar la seua vida cultural a espais exteriors, com la Mostra de Jazz, que no es farà al juliol però sí amb posterioritat i amb un format diferent. «La cultura ha de resultar un dinamitzador econòmic per a la ciutat», sosté el regidor.