Per què el 23 d'abril hauria de ser el dia d'Any Nou

La jornada té la virtut de fer adonar tothom que ja és primavera, i aquesta vol dir inicis i noves oportunitats 

24 abril 2018 10:20 | Actualizado a 24 abril 2018 11:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sembla un fet innegable: hi ha poques persones a qui no els agrade Sant Jordi. Fins i tot m’atreviria a dir que als que no són grans lectors també els apuja l’ànim veure els carrers plens de gent, gaudir del sol i l’ambient primaverenc o l’oportunitat de prendre el primer gelat de la temporada. El dia dels enamorats, del llibre, de la rosa, de la cultura en general, i l’altra diada de Catalunya. Sant Jordi és molt més que llibres i roses perquè significa tot el que representen: la il·lusió de regalar, les ganes de llegir, la passió dels que s’estimen, l’alegria de poder fer un tomb i passejar pels carrers animats en sortir de treballar... 

La diada té la virtut de fer adonar tothom que ja és primavera; però primavera de veritat, no aquells dies ventosos o plujosos de finals de març, enmig d’aquelles jornades apàtiques o tristes de Setmana Santa. No. Sant Jordi és sinònim de primavera, i la primavera són nous inicis, noves oportunitats, l’esclat de les flors i el despertar dels óssos. Pensant-ho bé, i no és cap hipèrbole, Sant Jordi podria ser com Any Nou.

Seguint aquesta idea, no s’hauria de felicitar només els Jordis i les Jordines ja que tots estaríem d’enhorabona i tots ens hauríem de felicitar. El dia del llibre, de la cultura, el primer dia de l’any. Quin goig, quanta felicitat atrapada i entregada en forma de llibres. Tant de bo l’any comencés un 23 d’abril, enmig del carrer, envoltats de parades, i no com l’1 de gener, ennuegats pel raïm o tremolant de fred tornant a casa de matinada.

Desfilada d’autors
Els que coneixen bé aquesta il·lusió per la diada, aquest inici de projectes, són els creadors dels  protagonistes de la jornada, els escriptors. Fa unes dècades era impensable, però a les Terres de l’Ebre, d’uns anys ençà la celebració de Sant Jordi és una data assenyalada per promocionar les novetats editorials dels autors del territori. Tot i que no es pot comparar amb les xifres de vendes d’altres autors catalans o estrangers, sí que és cert que darrerament hi ha hagut una important revifalla del conjunt de lletres ebrenques i molts lectors opten per, a més de comprar un llibre del panorama nacional o internacional, adquirir un exemplar d’un autor local, per contribuir a la riquesa cultural del territori.

Tortosa esdevé cada any el centre neuràlgic d’una particular desfilada d’autors ebrencs. La jornada d’ahir a la capital de les Terres de l’Ebre va acollir la presència de molts escriptors del territori, que signaven exemplars als seus lectors fidels o novells o que fins i tot explicaven els seus llibres en directe als mitjans de comunicació locals.

Ja de bon matí les llibreries van obrir les seues parades. La llibreria La 2 de Viladrich fins i tot va aprofitar per obrir en diumenge, ja que la preparació prèvia a la diada obliga els llibreters a invertir moltes hores el dia d’abans. «Moltes persones aprofiten abans d’entrar a treballar i de bon matí ja es fan moltes vendes», explicava a primera hora la llibretera Rosa Cubeles. A la plaça de la Cinta, la Biblioteca Marcel·lí Domingo va oferir una gran quantitat d’activitats, tallers infantils i entrega de premis als millors lectors, i Ràdio Tortosa va realitzar programació en directe durant tota la jornada, amb tertúlies, música i una gran quantitat d’escriptors i autors ebrencs entrevistats a peu de carrer.

El campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili també es va afegir a la celebració i va organitzar al centre una lectura de textos literaris amb acompanyament musical. Diversos estudiants i professors van llegir textos literaris, la majoria d’ells extrets del llibre L’Ebre, un riu literari, editat l’any passat per Publicacions URV i on es poden llegir textos de clàssics ebrencs com Bladé, Vergés, Moncada o Zoraida Burgos, i també altres autors de la literatura catalana com Pedrolo o Josep Pla, que parlen del riu des d’un punt de vista paisatgístic i identitari.

També, entre d’altres, l’Escola de Ferreries va celebrar la VI Marató de Lectura en Veu Alta. Els xiquets de l’escola van escoltar lectures llegides i interpretades per diverses personalitats del món educatiu de les Terres de l’Ebre que foren convidades a l’acte.

Per suposat, el dia lluminós d’ahir va acompanyar actes anàlegs i festius a altres poblacions ebrenques com Móra d’Ebre, Gandesa o Amposta, on es va celebrar la diada a la zona del Castell. Com ja és tradicional, al vespre es va gaudir del concert de Sant Jordi. També la plaça Ramon Berenguer es va omplir al matí d’estudiants de les escoles, que van fer una mostra de representacions musicals. 

I mentrestant, entre la música, els escolars, les activitats, les signatures... en tots els municipis catalans els llibres esperen a les parades les mirades curioses, les mans inquietes, i les roses aguarden en gerros plens d’aigua; i mentre tot això passa, allà on vas veus somriures, reps i sents desitjos d’una bona diada, i les persones que passegen pel carrer sembla que són felices. La primavera. Els inicis. Bon Any Nou.

Comentarios
Multimedia Diari