L’oferta formativa de la Formació Professional (FP) ocuparà un 38 % dels expositors i guanyarà protagonisme al Saló de l’Ensenyament, que obrirà les portes a Barcelona entre aquest dimecres dia 13 i diumenge 17 de març.
L’FP tindrà en aquesta edició del saló un 38 % dels 220 expositors, un 10 % més que en l’edició anterior, en línia amb l’increment de la demanda per estudiar cicles formatius de grau mitjà i superior en els darrers anys, segons dades de Fira de Barcelona, on se celebra l’esdeveniment.
Els estudis que es presentaran en aquest àmbit estaran relacionats amb el sector sanitari, informàtica i tecnologia, gestió administrativa, màrqueting i publicitat, mecànica, estètica i bellesa, energies renovables, disciplines artístiques, esport, comunicació, gastronomia o turisme, entre d’altres.
A més, dins d’aquest espai, empreses com Renfe o Seat també presentaran els seus cursos formatius per ser maquinista de tren o professional vinculat a la fabricació d’automòbils.
En paral·lel, el saló seguirà reforçant els serveis d’orientació, amb unes 170 activitats per ajudar a escollir els estudis futurs.
Entre aquestes, s’han organitzat més de 70 xerrades per a joves, famílies i professorat, 12 tallers per a pares i mares, més de 80 visites guiades per a grups escolars, un espai d’autoconsulta d’informació i servei d’atenció personalitzada amb psicòlegs i psicopedagogs que preveu atendre més de 1.200 persones.
A més, per preparar la visita s’estan organitzant conferències prèvies amb consells a través de les xarxes socials, s’han editat materials informatius per a escoles i famílies i s’ha obert un servei d’atenció telefònica.
Com a novetat, la Fira ha informat de l’habilitació d’un servei per WhatsApp per resoldre dubtes relacionats amb l’oferta formativa, els itineraris acadèmics i els expositors participants.
L’altre gruix de l’oferta del saló correspondrà als estudis superiors, on s’enquadrarà el 40 % dels expositors i on les 12 universitats catalanes públiques i privades i els seus centres adscrits presentaran la seva oferta pel proper curs.
Atenció individualitzada
La conselleria d’Educació ampliarà fins a 16 els punts d’atenció individualitzada i a l’espai d’FP s’habilitaran taulells d’informació específics per àmbits temàtics, hi haurà un simulador de camions perquè el públic pugui conèixer els estudis de conducció de vehicles de transport per carretera, i s’informarà sobre els certificats professionals. També s’estrenarà una àrea específica sobre l´escola inclusiva.
La conselleria d’Universitats oferirà informació, xerrades i atenció personalitzada sobre els processos d’accés i admissió a les universitats, així com sobre les beques i ajuts disponibles i posarà especial interès en les darreres novetats en relació amb les Proves d’Accés a la Universitat.
Igualment estaran representades escoles de negocis i centres que ofereixen estudis superiors en cinema, moda, disseny, art dramàtic, dansa o música, entre altres propostes.
D’altra banda, al saló es podrà trobar oferta formativa internacional de diversos països com Alemanya, el Regne Unit, França, Itàlia, Irlanda, Suïssa, Luxemburg, Malta, Xina, Eslovàquia, Lituània i Andorra, així com altres ciutats espanyoles com Madrid, Lleó, La Corunya, Alacant, Màlaga, València i Saragossa.
Tenint en compte que els estudis de llengües «també van a l’alça», a l’espai ‘Saló dels Idiomes’ es mostrarà l’oferta de les empreses que imparteixen des de cursos d’idiomes fins a estades a l’estranger, segons la Fira.
Per últim, els visitants trobaran altres opcions d’estudis complementaris, des d’autoescoles fins a escoles d’auxiliars de vol, passant per cursos relacionats amb l’àmbit cultural, la comunicació o el lleure.
L’oferta del saló es complementarà amb empreses de serveis en l’educació, entre els quals destaca l’àmplia representació de residències per a estudiants a diferents ciutats.