El ‘Trivago de la cultura’ a les Terres de l’Ebre

Reportatge. Col·lectiu Cultura, impulsat per Xènia Gaya (Ulldecona), és un dels deu finalistes de la sisena edició del programa Impulsa de la Fundació Catalunya Cultura

20 octubre 2021 18:10 | Actualizado a 21 octubre 2021 10:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«El 85% de les persones que treballen en l’àmbit de la cultura estan censades a Barcelona, per tant el sector professional de la cultura està a les grans metròpolis». Amb l’objectiu d’equilibrar les dades, Xènia Gaya –llicenciada en Disseny per l’Escola Elisava de Barcelona i postgrau de Gestió i Polítiques culturals per la UB–, està desenvolupant el projecte Col·lectiu Cultura, una proposta pilot que s’iniciarà a les Terres de l’Ebre i que pretén visibilitzar el sector cultural professional a territoris no metropolitans. En aquest sentit, cal destacar que el projecte ha estat seleccionat entre els deu finalistes del programa Impulsa de la Fundació Catalunya Cultura. De fet, avui a les 18 hores al Casino L’Aliança del Poble Nou es lliurarà el guardó (dotat amb 10.000 euros). «Col·lectiu Cultura sorgeix d’identificar la necessitat de visibilitzar al teixit professional que es dedica a la cultura en territoris no metropolitans, és a dir, el que tothom diu àrees rurals, però a mi em molesta aquest concepte», afirma la fundadora i CEO del projecte, qui detalla que «la iniciativa s’origina, fa un parell d’anys, també de la necessitat de cohesionar la meva trajectòria professional», com a especialista freelance en el camp de la gestió i recerca de finançament per esdeveniments culturals.

En aquest sentit, Xènia Gaya assegura que «mentre a Barcelona hi ha més punts de trobada entre els professionals, la dispersió del territori en les zones no metropolitanes, dificulta aquesta comunicació». D’aquí se’n deriva un altre dels objectius de la iniciativa: esdevenir una plataforma per connectar persones, institucions i empreses i passar a l’acció a «través de jornades de treball en xarxa per atendre les necessitats del sector i fer les relacions més fluides». De fet, el projecte vol esdevenir «una empresa generadora d’accions de promoció, com per exemple l’impuls d’itineraris artístics per arribar a nous públics, perquè percebin la cultura com a propera, a més d’ampliar l’oferta turística-cultural».

Paral·lelament, també es vol treballar en la creació de la marca Festivals de les Terres de l’Ebre perquè, explica Xènia Gaya, «impulsant una marca unitària, podrem tenir molta més veu i força». En aquest sentit, diu que Col·lectiu Cultura funcionarà com «un Trivago de la cultura, amb la idea de visibilitzar accions i serveis». En aquest sentit, recorda que «en moltes ocasions les Terres de l’Ebre són l’escenari d’anuncis, pel·lícules i series, però tothom viatja amb el seu equip perquè desconeix que al territori hi ha localitzadors, realitzadors, productors...». Ara com ara, la fundadora del projecte, que es presentarà el primer trimestre del 2022, es troba en la fase de recerca de finançament. «La idea és durant els primers mesos de l’any que ve presentar la plataforma i les eines», afirma Xènia Gaya, qui explica que «tot i que és una proposta pilot que s’iniciarà a les Terres de l’Ebre, serà reproduïble, a llarg termini, a tot Catalunya en aquelles zones no metropolitanes de Tarragona, Girona, Lleida i Barcelona». En aquest sentit, creu que «totes les institucions i ajuntaments han d’involucrar-s’hi perquè el projecte és una eina òptima per al sector i també per a ells, ja que tindran al seu abast un base de dades de serveis culturals professionals».

Paral·lelament, recorda, «em vaig presentar a la convocatòria del programa Impulsa de la Fundació Catalunya Cultura i, després de superar diferents fases, hem arribat a la final un total de deu iniciatives que ja rebrem com a premi unes mentories específiques per a cada projecte». Així mateix, avui, coincidint amb el lliurament del premi, Xènia Gaya diu que «tindré l’oportunitat de presentar Col·lectiu Cultura davant de desenes de possibles inversors», com són empresàries i empresaris compromesos amb el món cultural, entre els que conformen el Patronat i Consell de Mecenatge de la Fundació, representants de les institucions públiques i del teixit empresarial català. És per això que la fundadora del Col·leciu Cultura reconeix que «arribar fins aquí ja és un premi».

Comentarios
Multimedia Diari