Tradició i devoció durant el trasllat de la Mare de Déu de la Candela

Valls presumeix de patrimoni festiu en una primera sortida del Seguici que va precedir l’emocionant entronització de la imatge de la patrona a l’altar major

30 enero 2022 06:00 | Actualizado a 30 enero 2022 07:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Només una vegada cada deu anys es mou de lloc la imatge de la Mare de Déu de la Candela, patrona de tots els vallencs i les vallenques. Un moment únic per a la ciutat que es ve celebrant cada decenni de forma ininterrompuda des de l’any 1791. El trasllat de la patrona, un acte carregat de solemnitat i emoció, marca l’inici de la novena i de tots els actes religiosos de la programació i serveix per commemorar les arrels de les Festes Decennals.

Per fer l’anunci del trasllat de la Mare de Déu des del seu cambril fins a l’altar major de l’Església de Sant Joan, la ciutat es va vestir ahir de gala en la primera sortida del Seguici Cerimonial al complet. La riquesa dels elements festius i tradicionals de Valls va prendre durant dues hores el centre històric en una exhibició de cultura popular enaltida per les lluminàries de gran format que il·luminen aquests dies les places del Blat i del Pati i el carrer de la Cort.

L’impressionant Drac i el Ball de Diables de Valls van obrir la comitiva amb una bona dosi de foc i pólvora. Al ritme de grallers, flabiolaires i sacaires, van desfilar el Bou Tradicional, l’Os amb els Trabucaires, el Basilisc, el Ball de Gitanes, els Nans, els Gegantons i Gegants, el Bou, el Ball de Vells, el dels Cercolets, el de Bastons, i el de Cavallets, aquest últim debutant dins el seguici vallenc; la Mulassa, el Ball de la Primera i la Moixiganga, portant espelmes en honor a la Mare de Déu de la Candela. Per tancar el seguici, al Lleó s’hi va sumar l’Àliga sortint des de la casa consistorial.

Després de completar l’itinerari pels carrers del centre històric, d’un en un, tots els elements van brindar una espectacular ballada final al centre d’una plaça del Blat que oferia l’aspecte de les grans ocasions. Tot seguit, es van unir al seguici els membres de la Policia Local de gala i els regidors de la corporació abans de recollir la bandera de la ciutat i dirigir-se cap a l’Església de Sant Joan per tal de presenciar el trasllat de la patrona de la ciutat.

Cal recordar que enguany hi haurà una nova cita amb el seguici, ja que aquest 2021+1 es recupera el ritual de l’1 de febrer, vigília de la festivitat de la Candela, amb una tronada a l’antiga i la sortida de bona part dels elements al migdia.

Tocades les 7, l’Església de Sant Joan es va omplir de gom a gom per viure el trasllat de la Mare de Déu de la Candela des de la seva capella fins a l’altar major. Per a l’ocasió, el presbiteri de l’església llueix les singulars neules de paper penjades del sostre recuperades fa dos anys i s’ha guarnit amb unes grans teles de color blau cel dissenyades per l’obrador d’Amadeu Ferré on descansarà els pròxims dies la imatge de la patrona.

Portada per dos preveres fills de la ciutat i dos regidors de l’Ajuntament, la imatge va recórrer tota la nau del temple abans de reposar en el seu tron a l’altar major. Mentre sonava el nou orgue de Valls i la imatge feia el seu cerimoniós trànsit, els fidels entonaven el tradicional cant del Virolai a la Mare de Déu de la Candela: Flor de febrer, que el nostre cor anhela, de la ciutat estel, il·luminats per la vostra Candela, guieu-nos cap al Cel. Un cop entronitzada la imatge de la patrona vallenca, l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, va presidir l’Eucaristia.

La Mare de Déu romandrà tots els dies que resten de festa presidint l’altar major i no tornarà al seu cambril fins al pròxim diumenge 6 de febrer, quan se celebrarà una nova cerimònia solemne que posarà fi als actes religiosos de les Decennals fins al 2031.

Comentarios
Multimedia Diari