Montblanc es prepara per una Setmana Medieval de les més extenses de la història a causa de la proximitat de la diada de Sant Jordi amb Setmana Santa, amb un total de nou dies de festa. El pròxim diumenge 20 d’abril es farà l’entrega de la primera rosa, que donarà el tret de sortida a la festivitat que s’allargarà fins al 4 de maig.
Enguany s’han ampliat els aforaments d’alguns actes com la Dracum Nocte o tres espectacles que se celebraran en un nou espai fora de les muralles, al camí de la Parellada, per tal “d’esponjar més el circuit” de visitants, ha explicat el president de la Setmana Medieval, Maties Martí. També s’entrenarà un carrer silenciós i tranquil destinat a les persones amb discapacitat intel·lectual.
Al llarg d’aquestes dues setmanes, la festa incorpora algunes novetats, com l’entrada reial, del divendres 25 d’abril, amb el qual es donarà la benvinguda als reis per la seva estada a Montblanc; o la Recepció Templera, del dia 26, per celebrar l’arribada del cavaller Jordi. També hi ha incorporacions d’espectacles de petit format, com el ‘Cerverí de la cort’, a la plaça de Santa Maria, o la reestrena de ‘La Rosa de Sant Jordi’, al Foradot. Tot plegat se sumarà a actes i espectacles d’altres edicions de la Setmana Medieval, com ‘Justa i honor’, el ‘Judici al cavaller i a l’alcavota’ o les titelles reials, entre molts d’altres.
El president de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, Maties Martí, també ha explicat que enguany hi haurà els ‘joglarets’, interpretats per nens i nenes de 6 a 12 anys amb la intenció de donar cabuda aquesta franja d’edat a la festa.

La festa seguirà estant marcada pels dos espectacles més emblemàtics: ‘La Llegenda de Sant Jordi’; i la ‘Dracum Nocte i els quatre elements’. En tots dos casos, enguany es potencia la il·luminació i projecció, «un pas important per seguir potenciant aquests actes de gran format», subratlla Martí. Els dos espectacles es representen al Foradot (passeig Joan Martí i Alanis) amb entrada. En el cas de ‘La Llegenda de Sant Jordi’, es representa el dissabte 26 d’abril en dos passis (a les 21.15 h i a les 23 h). Per a la primera sessió, ja estan venudes el 90% de les entrades, i per a la segona, el 45%. Quant a la Dracum Nocte, que és el divendres 25 d’abril a les 22 h, ja s’han venut al voltant del 40% de les localitats, «tenint en compte que enguany s’ha incrementat l’aforament en un 30% (uns 200 seients més)», recorda el president de l’Associació Medieval, amb l’objectiu de que més gent pugui gaudir de l’espectacle.
Els altres espectacles que requereixen d’entrada ja han venut sobre el 30/40% de les localitats. Aquí s’engloben espectacles com la cantata teatral ‘La Llegenda de la Princesa i Sant Jordi’, ‘Justa i honor’, els concerts de Les Nits Malignes, el Torneig Medieval Nocturn o els Jocs Medievals a Cavall.
Maties Martí també ha posat en valor l’aposta per la música en directe en tres dels grans espectacles: La primera rosa de l’any, el 20 d’abril a la plaça Major; l’Entrega de la Rosa, el 23 d’abril al fossar de la muralla de Sant Francesc; i La Gran Dansa, que es farà els dies 26 d’abril i 3 de maig a la plaça de Sant Francesc.
Una altra de les novetats d’aquesta 38a edició és l’obertura d’un nou espai a fora de les muralles, al camí de la Parellada, el segon cap de setmana de festa, de l’1 al 4 de maig. Com ha destacat Martí, l’objectiu és anar esponjant més el circuit i que Montblanc no es vegi col·lapsat.
El Centre d’Educació Especial Tilmar rebrà l’espasa d’honor de la Setmana Medieval
Enguany, l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, organitzadora de la festa, ha decidit lliurar l’espasa d’honor de la Setmana Medieval al Centre d’Educació Especial Tilmar de Montblanc.
De fet, enguany, l’associació inicia el compromís «de treballar per crear espais on les persones amb diversitat funcional se sentin còmodes», ha explicat Maties Martí. En aquest sentit, el carrer de la Fusteria serà ‘l’espai del silenci’, un tram per on el pas de les comitives serà silenciós, sense música ni les banderes onejaran.