<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els Carros de Gaudí que mai van veure la llum

Rector de Vallfogona. Vallfogona de Riucorb es va convertir en un escenari el diumenge a la nit per retre homenatge i veure unes carrosses de Gaudí

04 septiembre 2023 12:44 | Actualizado a 04 septiembre 2023 12:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quina relació tenen uns carros dissenyats per l’arquitecte Antoni Gaudí amb el rector de Vallfogona? És una història que potser no és la més coneguda del món, però que aquest dissabte a la nit va prendre tot el protagonisme a Vallfogona de Riucorb.

I és que com s’ha anat explicant, i dient al llarg de tot aquest any, enguany s’està commemorant els 400 anys de la mort de Francesc Vicent Garcia, concretament es van complir el 2 de setembre, i aquest dia a Vallfogona de Riucorb es va retre un homenatge molt particular.

I és que tot el poble es va convertir en un escenari per acollir un espectacle itinerant per conèixer més la figura, però en particular, i com a més destacat, per recrear aquests carros que va dissenyar Gaudí. Concretament, els va realitzar l’any 1879, i els va dissenyar per retre homenatge al rector de Vallfogona, per tant, fa més de 140 anys.

En aquest temps, Gaudí tenia 27 anys, encara no era molt conegut, i acabava d’obtenir el títol d’arquitecte. Havia fet pocs projectes. A Vallfogona s’havia de celebrar una cavalcada en aquella època, però finalment no es va arribar a fer. L’objectiu era commemorar el centenari del rector. L’homenatge va fracassar per culpa de les poques previsions dels organitzadors, i les desavinences entre certs sectors del catalanisme.

$!La projecció de les carrosses de Gaudí que es va fer. FOTO: sònia martí estapà

Per tant, aquests dissenys no van arribar a veure la llum mai, de fet no es van fer ni les carrosses, perquè es necessitaven materials complicats d’aconseguir per a l’època.

El temps va anar passant, Gaudí va créixer i es va convertir en la gran figura que és. I l’any 1961 el secretari d’Amics de Gaudí, Enric Casanelles, va adquirir quatre dibuixos que van resultar ser aquestes carrosses fetes per la cavalcada que s’havia de celebrar. Diumenge a través d’una projecció i una gran pantalla es van poder veure aquestes carrosses.

Gaudí va fer aquests dissenys per a una cavalcada que mai es va celebrar

El públic assistent, que començava l’espectacle amb una narració, i una projecció diferent feta a làser, es va dividir en grups i va poder passejar pels diferents escenaris que hi havia per conèixer més la figura del rector de Vallfogona. La parada que va impressionar més, va ser aquesta. I és que a més, a través de les projeccions, les persones que hi havia allí podien participar, com si pugessin, o formessin del seguici que s’havia plantejat fa més de 100 anys.

Agafaven moviment, i es podia veure una recreació molt realista d’allò que van ser uns dissenys que mai es van convertir en realitat. Es tracta d’un esdeveniment que mai s’havia fet, i que va deixar impressionats a organitzadors i participants.

A més de tot això, es comptava amb un actor en directe que representava a Antoni Gaudí, i explicava tots els detalls que els espectadors podien veure. El municipi es va il·luminar amb 1.200 espelmes que donaven una llum especial, i una ambientació molt important a tot l’espectacle itinerant. La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, va poder participar en tot l’esdeveniment, així com la directora de la institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe.

Un dels organitzadors de tot plegat, Modest Corbella, explica que fins a l’últim moment havien patit pel temps; les previsions meteorològiques donaven pluges importants. De fet, es mostrava molt content d’haver-ho pogut fer, i deia que havia sigut un «mirar previsions constant per saber si ho hauríem de suspendre tot».

I és que tot allò que s’havia organitzat no tenia pla B, és a dir, no hi havia cap espai interior que ho hagués pogut acollir, o on col·locar-ho, i per tant s’hauria hagut de suspendre, o ajornar per un altre dia. Finalment, però, tot va sortir bé, i es va poder celebrar. La demanda va superar l’oferta. I és que l’entrada, «per no desbordar el poble, i perquè tots els assistents poguessin gaudir», era de 750 persones.

Comentarios
Multimedia Diari