<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’essència (no oficial) de la Festa Major

Decàleg de deu actes ja tradicionals que no formen part del programa de Santa Tecla

12 septiembre 2024 11:06 | Actualizado a 13 septiembre 2024 12:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Festa Major de Santa Tecla va molt més enllà dels 500 actes «oficials» que estan programats entre demà i el 24 de setembre. Lluny dels concerts, el Seguici i la Baixada de l’Àliga, els tarragonins viuen amb especial estima moments alternatius que, al llarg dels anys, han sorgit de manera esporàdica i que ja s’han convertit en l’essència dels dies en els que la ciutat batega més fort que mai.

Subratllar el programa 11 de setembre, 9 hores

Plaça de les Cols

Diuen que el millor de les festes és el que està per venir, quan tot està per fer i tot és possible. Per això, mirar amb detall i subratllar el programa de festes és un moment que fa especial il·lusió. Ho sap bé en Miquel Àngel Díaz, de la Colla Subratlladors, que enguany compleix 17 anys. «Cada Onze de Setembre quedem a les escales de la Catedral, anem a esmorzar, fem el primer xupito de Chartreuse i subratllem», explica. «Abans ens fixàvem en els concerts i ara mirem el Pot Petit, ja que tinc dos fills», bromeja. Això sí, per participar a l’acte cal portar una samarreta oficial de les festes o alguna commemorativa dels aniversaris de la colla.

Els paperets de la Crida 13 de setembre, 19 hores

Plaça de la Font

Malgrat que forma part estratègic del programa, la Crida també amaga rituals propis. Un és quan, després de la tronada a la plaça de la Font, s’escampen pel terra paperets d’al·leluies amb Visca Santa Tecla. Molts tarragonins corren a agafar-ne i se’ls guarden a la cartera. «Hi ha autèntics col·leccionistes», indica el gestor cultural Jordi Bertran.

A la recerca de la Mamadeta i postres amb chartreuse. Qualsevol dia de les festes

El licor més famós de Tarragona pren una especial rellevància durant el mes de setembre. De fet, molts establiments de la ciutat acostumen a servir durant aquests dies postres amb chartreuse, com el flam de Mamadeta del bar Los Hermanos de Sant Pere i Sant Pau, el gelat arrebossat amb crocant del Barquet o la xarrupadeta del Llagut.

Així mateix, també toca refrescar-se amb la Mamadeta preparada, això sí, com toca. I com és la millor manera?. «S’ha de servir amb got de vidre i amb un 33% d’alcohol, repartit a parts iguals entre Chartreuse verd i groc», recalca Bertran, qui recomana el de la geladeria Sirvent.

El mocador, Santa Tecla i la Moixiganga 18 de setembre, 21 hores

Capelleta de Santa Tecla

Sense cap mena de dubte, un dels actes més emotius de les festes és el que organitza la Moixiganga des de l’any 2002. Els integrants de l’entitat posen el mocador de les festes a la capelleta de Santa Tecla. Cap a les 21 hores, i amb un pilar de dos, cada 18 de setembre es renova el mocador i es posa el de les festes de l’any en curs. «És un acte íntim i emotiu perquè és una manera de cuidar la capella», indica el copresident de l’entitat, Oriol Ventura, qui remarca que «preferim que estigui fora del programa per les dimensions dels porxos» del carrer de les Coques.

Del concert Vermut al Toc de Vermut 22 de setembre

Migdia

Un altre dels moments especials de Santa Tecla és el del dia 22, a la Vigília. Es tracta d’esperar-se fins al final del concert vermut a la plaça de les Cols i acompanyar als grallers i timbalers a Toc de Vermut fins als Sedassos. «És molt bonic, perquè sense voler i sense organitzar-nos, ha estat un acte esporàdic que ja fa trenta anys que es repeteix», indica Nando Taló, dels grallers Tocaferro.

Què s’esmorza el dia de Santa Tecla? Espineta amb caragolins!
23 de setembre

A primera hora

Ni torrada ni croisant ni magdalenes ni galetes. El dia de Santa Tecla toca esmorzar en colla espineta amb caragolins. Hi ha diversos establiments de la ciutat que ja s’han convertit en autèntics especialistes d’aquest àpat tant tarragoní. La tradició diu que el dia 23 toca quedar amb els amics a primera hora i fer aquest esmorzar de forquilla per preparar el que serà el dia gran de les festes (si la nit anterior no s’ha allargat massa...). Locals com el Tòful de la plaça del Fòrum, Mario (Merceria), Solet (Pare Iglesias) o El Cortijo (Part Baixa) preparen el plat per esmorzar. Això sí, es recomana fer reserva amb dies d’antel·lació.

La Mulassa visita les monges de clausura 23 de setembre

Poc abans de les deu del matí

Una de les cites ‘invisibles’ que s’organitza des del 1989 és la visita de la Mulassa al convent del Carme de la Part Alta. L’element del Seguici Popular va a visitar les monges amb els bastoners de l’Esbart Santa Tecla.

«Ho fem des del segon any de la Mulassa. Les monges volien veure en directe algun element del Seguici... i ja s’ha convertit en una sortida que tenim programada. Arribem, les saludem, ballem i poden tocar a la Mulassa... i ens regalen una caixa de galetes!», explica Xavier Salvadó, el soci que porta més anys a la Mulassa: 36. «No hem fallat cap any, només durant la pandèmia. Hi estem uns deu minuts perquè no podem estar massa estona fora del Pla de la Seu en aquell moment», indica.

L’actuació ‘amagada’ de Dames i Vells 23 de setembre

Al matí

Diu la llegenda que cada 23 de setembre al matí hi ha una actuació ‘amagada’ de Dames i Vells perquè els membres del Seguici Popular puguin veure l’emblemàtic ball parlat. I així és. Ho confirma l’actor Oriol Grau. «Ja fa uns 15 anys que fem una actuació només per a la gent del Seguici. Anem canviant d’ubicació, i, a vegades, de dia, en funció de la logística de la festa. Vam començar a petició d’integrants del mateix Seguici que mai tenien l’oportunitat de veure’ns en directe. Al final, quan parem la barretina, no la passem a qui va uniformat, que són la majoria, sinó als civils que es colen en aquesta funció», indica. Això sí, Grau evita donar detalls del lloc i l’hora en el que es durà a terme l’actuació reservada d’aquest any. Però com diuen els gallecs... «haberla, hayla...».

La Mulassa i l’Àliga ballen juntes abans de la professó 23 de setembre

Entre les 18 i les 19 hores

Un dels moments improvitzats del tram final de les festes es produeix la tarda de Santa Tecla, a l’Anada a la professó, quan l’Àliga i la Mulassa s’intercanvien els portants i ballen juntes. «Quan passem ja al carrer de les Coques, oficialment estem fora protocol. Ja és tradició que allà la banda cedeix alguns instruments a alguns aliguers i van pujant fent el que poden tocant. Quan ja arribem al carrer Mare de Déu del Claustre és on ens toca esperar. I aquí sempre fem un ball entre les dues bèsties, ja que portem a la Mulassa al darrere. Ja fa anys que es repeteix i és bastant divertit», indica l’aliguer Oriol Vázquez.

Per acabar castells... de dia i de nit! Nit del 23 al 24 i el dia de la Mercè

A la nit i a les 13 hores del 24

Des de fa anys, a la nit del 23 cap al 24 es fa la prèvia dels Pilars Caminant amb els Pilars Morats. És un acte propi de la gent jove, on el mèrit és fer el mateix recorregut des de la plaça de les Cols fins a la plaça de la Font... Això sí, amb uns xupitos de Chartreuse a sobre. Ja el dia 24, durant els Pilars Caminant, és tradició agafar la drecera pel lateral de la plaça de les Cols pel carreró de Sant Magí, passant per Civaderia, Plaça dels Natzarens, Arc de Toda, baixada del Roser, Ferrers i escales de l’Arboç fins a la Font. Així, es pot veure l’inici dels Xiquets i la Jove i s’està a temps de caçar com acaben el Serrallo i Sant Pere i Sant Pau. Petits trucs que fan sentir l’essència de Santa Tecla a flor de pell.

Comentarios
Multimedia Diari