<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Vuit entitats del Seguici Popular de Santa Tecla bufen les espelmes aquest 2024

A més a més, se celebra la 40a edició de la Mostra de Folklore Viu, enguany dedicada als petits de la festa. També fa 10 anys de la Cucafera Baixa

12 septiembre 2024 11:05 | Actualizado a 12 septiembre 2024 14:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
$!Colla Jove Xiquets de Tarragona. Foto: Àngel Ullate

Colla Jove Xiquets de Tarragona 45 anys

Està sent un any important pels liles, que enguany arriben als 45 anys de vida. La colla es va fundar el 1979 gràcies a la il·lusió d’un grup de joves de recuperar les tradicions de la ciutat i, per tant, la dualitat castellera a Tarragona. L’estrena va ser a Cornudella, encara sense camisa ni nom. El 2011 carregaven el 5d9f, el seu castell insígnia, i un any després aconseguien descarregar-lo. Ja al 2014 tocaven el cel carregant el 3d10fm, el dia més gran de la història dels castells a la ciutat.

$!Ball de Gitanes. Foto: DT

Ball de Gitanes 40 anys

L’origen del Ball de Gitanes cal vincular-lo a les festes de l’arbre de maig. Des de 1577 fins el 1877 el ball surt al carrer i és portat pels mestres de cases. L’any 1985, l’Esbart Dansaire de Tarragona decideix recuperar-lo. El president de l’entitat, Salvador Fa, munta la primera coreografia basant-se en uns escrits datats a inicis del segle. No és fins al 1988 quan s’introdueixen els parlaments, prenent com a model els de Vilafranca. L’any següent el Ball passa a ser una secció amb entitat pròpia.

$!Ball de Pastorets. Foto: Arxiu Ball de Pastorets

Ball de Pastorets 35 anys

És una dansa popular característica del Camp de Tarragona i el Penedès amb molts segles d’història. Els orígens, però, no acaben d’estar clars. Molts consideren que està vinculat a la religió i el relacionen amb els pastorets nadalencs mentre hi ha qui creu que és l’evolució d’algun ritual pastorívol. Sigui com sigui, la primera referència que es té és de l’any 1633. Considerat un dels quatre balls predilectes dels tarragonins vuitcentistes, l’any 1990 l’Esbart Dansaire el recupera.

$!Moixiganga de Tarragona. Foto: P.F.

Moixiganga de Tarragona 25 anys

Fa 25 anys que un grup de joves tarragonines van decidir recuperar la Moixiganga, la plasmació del cicle de la passió, mort i resurrecció de Crist. Després de tenir el vistiplau de la Comissió Assessora del Seguici Popular de Tarragona, el 22 de setembre del 2000 va sortir al carrer. Els orígens els trobem al segle XVIII, tot i que aquest no queda documentat fins a mitjans del segle XIX. Posteriorment i de la mateixa manera que passa amb el Ball de Valencians, aquest desapareix.

$!Ball Parlat Marcos Vicente Alba. Foto: DT

Mostra Folklore Viu, 40 edicions

L’aniversari del Ball de Pastorets Petit serveix per portar una mostra dedicada als que fan possible que el relleu de la festa estigui garantit. Participaran el Ball de Pastorets Petit, Ball de la Primera de Valls, Ball Parlat de Marcos Vicente de Reus, Ball dels Muntanyesos del Vendrell, Ball de Panderetes de Sant Pere de Ribes, Dansa de les Vetes del Corpus Christi de València, Nans i Capgrossos de l’Arboç, Gegants infantils del Pi de Barcelona i Cavallets, Gegants i Mulassa Petits de Sant Feliu de Pallerols.

$!Griu. Foto: Pere Ferré

Griu 10 anys

L’elegància de la forma el van convertir en un emblema significatiu en el cerimonial litúrgic de la celebració de Santa Tecla i de la reialesa de la Corona catalanoaragonesa. La carcassa la trobem reflectida en el sotacor de la sagristia de la Catedral. La seva iconografia també apareix en el primer protocol de les Festes de Santa Tecla de 1369 presidint l’altar major de la Catedral. Aquest no es va recuperar fins al 2014. Va ser gràcies a l’Associació de veïnes i veïns de la Vall de l’Arrabassada.

$!Ball de Gitanes Petit. Foto: DT

Ball de Gitanes Petit 25 anys

Va ser el 19 de setembre del 2000 quan va sortir al carrer per primera vegada la secció infantil del Ball de Gitanes. Va estar apadrinat aquell mateix any pel Ball de Gitanes de Reus. De la mateixa manera que amb els grans, els més petits també treuen un somriure a tots els tarragonins i tarragonines amb els seus parlaments. L’any 2003 es produeixen les primeres baixes per motius d’edat. És per això que l’entitat decideix fer un dossier pedagògic i recuperar el Ball de Cossis.

$!Ball de Pastorets Petit. Foto: DT

Ball de Pastorets Petit 25 anys

L’any 1998 es va crear el Ball de Diables Petit. Va ser en aquell moment quan els responsables del Ball de Pastorets van decidir aprofitar el desè aniversari per presentar la seva secció infantil. Dit i fet. El 1999 van sortir per primera vegada a la Santa Tecla petita. Aquest està format per nens i nenes de 6 a 12 anys i són els protagonistes de la tarda del 19 de setembre. El Ball és exactament igual, però en el cas del Ball de Pastorets Petit aquests reciten els parlaments històrics.

$!Griu petit. Foto: P.F.

Griu Petit 5 anys

Per celebrar els cinc anys d’història del Griu, l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Arrabassada va decidir fer una rèplica de la bèstia en petit. L’element del Seguici Popular Infantil de foc es va estrenar l’any 2019 després que la Comissió Assessora del Seguici Popular de Tarragona donés el vistiplau. La construcció de l’element es va poder dur a terme gràcies als fons propis de l’entitat i també a una subvenció de la Diputació de Tarragona. D’aquesta manera el relleu està garantit.

$!La Cucafera Baixa. Foto: P.F.

La Cucafera Baixa 10 anys

L’any 2013, l’entitat va estrenar l’acte després de veure denegada la seva petició de formar part de la Baixada de l’Àliga com la resta de bèsties. Cada any, ofereix la representació de la llegenda de la Cucafera. Un cavaller captura la bèstia als Jardins de Casa de la Festa perquè deixi de mossegar els veïns i veïnes i l’entrega a la donzella, la qual la domestica. A partir d’aquell moment aquesta comença a llençar caramels. Enguany, els protagonistes seran Paula Manresa i Edahi Roig. Tot plegat amb la Xaranga Tocabemolls.

Comentarios
Multimedia Diari