<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Jove Cor de la catedral, la pedrera necessària

Perseverança. La dels joves cantaires que dediquen temps a la música, se senten part d’un col·lectiu i desenvolupen el sentit de la companyonia

02 junio 2023 19:34 | Actualizado a 03 junio 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sovint s’acusa el jovent de falta de compromís. No és el cas de la vintena de cantaires que integren el Cor Jove, secció fundada l’any 2002 en la Schola Cantorum dels Amics de la Catedral. Un cop a la setmana, cada dimecres al vespre, l’antic Palau de la Cambreria, a tocar del temple principal, acull l’assaig d’una hora i mitja d’aquest col·lectiu al qual s’accedeix a partir dels tretze o catorze anys. Addicionalment, un dissabte al mes, com avui mateix, se suma un altre de més intensiu de tres o quatre hores de durada.

Les seves veus travessen un finestral obert del palau que acollia la residència de la segona dignitat eclesiàstica del Capítol de la catedral, el cambrer. La monumentalitat del pati interior, amb una escala de volta impregnada del magnetisme de la història, i l’alçada del primer pis amb la galeria porticada i amb el saló de recepció, on assaja el cor, ens donen la benvinguda. Entre anteriors il·lustres visitants, hi residí i morí el 1468 la reina Joana Enríquez i Fernández de Córdoba, segona esposa del rei català Joan II, mare de Ferran el Catòlic i madrastra de Carles de Viana.

La magnificència de l’edifici es conserva en bona part gràcies als usos culturals i associatius. Les bigues imponents, les parets atàviques i les rajoles artesanes exhibeixen el llegat patrimonial que flirteja amb la joventut de la majoria de cantaires. L’Anna Mateu Morelló n’és la directora, mentre el tenor Albert Díez n’agafa el relleu en certs moments de l’assaig. Els membres del cor s’hi disposen en semicercle al seu voltant. Les peces se succeeixen una darrera de l’altra, entre un ventall de fins a 115 composicions.

Diversitats

«Concentrats per cantar bé», els diu l’Anna, mentre una pissarra amb pentagrames l’acomboia. «Aquesta l’hem de polir; l’hem de tornar a fer». Bandes sonores d’Ennio Morricone, melodies de Serrat, músiques del món amb sons africans, espirituals negres, l’arrel autòctona o pentagrames sacres s’alternen en l’assaig, com en els concerts. En les cerimònies litúrgiques a la catedral, com oficis, casaments, comunions o bateigs, el repertori és aleshores religiós.

El Jove Cor actua com a pedrera de la Schola Cantorum de la Catedral en uns moments en què preocupa el relleu generacional en el món coral tarragoní. En la franja infantil, el 2021 plegà veles el Cor Estels de la mateixa entitat i enguany han interromput l’activitat Els Rossinyols, la secció infantil del Cor Ciutat de Tarragona. Anna Mateu considera que «l’augment de les activitats extraescolars o el tall que ha suposat la pandèmia són entre les causes».

Pròxim concert

Enguany el Jove Cor ha actuat en la presentació de la publicació anual de la Germandat de la Passió, en la commemoració dels 325 anys de Lestonnac, en la reobertura de la capella de Santa Tecla la Vella i per Pasqua amb l’Orde del Sant Sepulcre. Però avui es preparen amb intensitat per a uns concerts molt especials, Tarragona Canta, que tindran lloc dissabte vinent, 10 de juny, organitzats per l’Associació de Corals de Tarragona.

En la segona edició de la convocatòria, quinze corals locals cantaran en espais de la Part Alta a partir de les 19.30 h i durant mitja hora. El Jove Cor serà a la capella de Lestonnac, recinte que els recomanem si no l’han visitat mai. Una hora més tard, els grups es concentraran a la plaça de la Pagesia, l’únic llegat positiu del frustrat aparcament de Jaume I.

Les quinze formacions interpretaran peces conjuntes, entre les quals una estrena amb lletra de la poetessa Olga Xirinacs i composició de Marian Márquez: Cant de la terra. Després de tres assaigs individuals, aquest dijous s’acoblaven totes les corals en un de conjunt a l’església de Sant Francesc.

Comentarios
Multimedia Diari