Valls: 'La gent que no en sap de castells l’has de seduir'

El simposi. Ahir dissabte va tenir lloc al Convent del Carme dues taules rodones, la primera sobre el tractament periodístic d’aquesta temàtica

26 octubre 2019 19:50 | Actualizado a 27 octubre 2019 18:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Hi ha massa informació castellera? Cap on tendiran les diades castelleres?. Aquestes són algunes de les preguntes que es van formular ahir al 9è Simposi Casteller que va tenir lloc al Convent del Carme de Valls.

Un públic variat va assistir a la primera taula rodona sobre el tractament periodístic al món casteller, amb aficionats i periodistes. Vallencs i gent d’altres llocs de Catalunya que volien aprofundir més en la temàtica. La taula estava moderada pel periodista Quim Pons, i l’acompanyava el degà dels cronistes castellers, Eloi Miralles; Joan Beumala, periodista casteller del Punt Avui; Javier Solano, qui ha transmès els San Fermines de Pamplona durant 27 anys; Agustí Forné, periodista de Televisió de Catalunya, i Coia Ballesté, de Catalunya Ràdio.

«Jo crec que no estem saturats d’informació. Els periodistes, en aquest cas, hem de fer que tothom ho entengui», va dir Coia Ballesté. Va afegir que «la gent que no entén de castells l’has de seduir i fer que li agradin».

«S’haurien de replantejar les retransmissions castelleres», va assegurar Eloi Miralles. «Mentre s’aixeca un castell, segons la meva opinió, no caldria parlar. I el que realment importa és l’estructura», asseverà. «Les retransmissions i els castells estan en un punt d’inflexió i s’ha de fer un pas més però també tenint en compte la difusió que se’n fa», va dir Solano. També es va debatre si les retransmissions han de ser amb comentaris o sense.

Reflexions

De fet, l’hora i mitja de la ponència es va fer curta tant per als periodistes com per al públic assistent. Al torn de preguntes es van fer reflexions sobre la temàtica i van agrair als ponents la seva participació.

No obstant això, el 9è Simposi va començar a primera hora del matí amb el showcooking i esmorzar de forquilla amb bou i arròs.

En aquell moment, el públic va aprofitar per veure la col·lecció castellera, ubicada als porxos del pati del Convent del Carme. Allí s’hi podien veure fotografies, postals, punts de llibre, plaques de cava castelleres, adhesius, entre altres elements. «Quan era petit recordo haver vist a casa aquesta ampolla dels Xiquets», deia un veí de Valls.

La mostra està impulsada per tres veïns, que van decidir crear un grup de col·leccionistes de tema casteller. «Acabem de saber, per exemple, que un home que fa col·lecció de pins en té. L’any vinent segurament la tindrem aquí», va explicar Enric Nogués, un dels impulsors junt amb Pere Toda i Francesc Roca.

Intercanvi

Una de les voluntats és que en les pròximes edicions els veïns coneguin la mostra i intercanviïn algun dels objectes. «Unes postals del 1900 és el més antic que hi ha en aquesta mostra. Abans, les postals les feien fotògrafs o dissenyadors. En tenim de Rozada o Pere Català i Pic», va detallar Pere Toda.

Ahir, Valls va celebrar diferents actes al voltant del món casteller. El correfoc de la tarda es va ajornar fins a la Candela de l’any vinent, ja que coincidia amb la manifestació unitària a Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari