Diversos estudiants del grau en Enginyeria Mecànica de la URV han estat els dissenyadors de dos dispositius capaços d’ajudar amb les necessitats de dues entitats socials. Els dispositius van ser materialitzats pels alumnes de dos instituts de formació professional: l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca i l’Institut Pere Martell de Tarragona.
Espècies GEPEC, una entitat que es dedica a l’estudi i la protecció del medi ambient, es beneficiarà del primer aparell, que li permetrà controlar i capturar la tortuga de Florida. Es tracta d’una espècie invasora que està danyant els ecosistemes catalans. El dispositiu s’instal·larà en rius i les tortugues hi podran accedir fàcilment gràcies a la seva xarxa i rampes.
La Fundació La Muntanyeta de Tarragona, una entitat sense ànim de lucre al servei de persones amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat, farà servir el segon, un aparell adaptat per ajudar en la rehabilitació de pacients amb discapacitat. Consisteix en un laberint que s’ha de completar conduint una esfera amb els peus. El model no es farà servir amb pacients, sinó que el personal sanitari l’emprarà per fer proves respecte a la seva funcionalitat.
«De vegades, trobem a faltar aquesta part d’innovació i els resultats que s’han obtingut amb aquest projecte ens beneficien tant en l’àmbit social com en l’ambiental», explica Xavier Pedro, representant d’Espècies GEPEC-EdC.
Darrere d’aquest projecte hi ha dos equips d’alumnat de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ). Nuria Aparicio, Alex Garcia, Sergio Garrido, Alex Gimeno, Nil Jardí, Maria Pintó i Miguel Moreno, que han estat els encarregats de dissenyar l’aparell de rehabilitació adaptat.
Pere Basora, David Brosa, Pere Capdevila, Mariona Escaño, Edgar León, Luis Francisco López, Pol Solanas i Jordi Vendrell formen part de l’equip que ha dissenyat el dispositiu de control de tortugues.
Els alumnes valoren l’experiència com a enriquidora i gratificant. «M’ha permès aprendre a pensar i raonar en l’àmbit de l’enginyeria a escala pràctica a través d’una idea que s’ha d’acabar materialitzant», expressa Pol Solanas.
El professor de l’assignatura, Albert Fabregat, va tenir un paper molt important en el projecte, segons explica l’alumne Luis Francisco López: «La comunicació i el feedback constant ens va permetre perfeccionar el projecte fins a arribar al resultat final».
L’Aprenentatge Servei, el programa en el qual s’emmarca el projecte, es una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte per formar estudiants i futurs professionals socialment responsables.