En el marc de la Setmana de la Ciència 2019 i acompanyats per més de 250 representants del teixit econòmic, educatiu i institucional de Tarragona, i d’altres àmbits catalans, la setmana passada va tenir lloc l’acte de cloenda de l’Any Internacional de la Taula Periòdica (AITP). Tarragona, com a capital del territori que concentra el complex petroquímic més gran del sud d’Europa, va acollir aquest acte.
El comiat es va realitzar a l’Auditori de la Diputació de Tarragona, l’escenari triat per a la cloenda de la celebració de l’AITP, impulsada per la Societat Catalana de Química (SCQ), filial de l’Institut d’Estudis Catalans.
Pere Estupinyà, comunicador científic, escriptor i bioquímic, va conduir un acte que va comptar amb el monòleg La química dels sentiments, a càrrec del doctor en biologia i professor David Bueno. També es va projectar el primer vídeo premiat per la SCQ i per la Societat Europea de Química -en les categories de 15-16 anys i de menys de 18 anys, respectivament- del concurs de vídeos Chemistry Rediscovered - In Your Element, organitzat per la Xarxa Europea de Joves Químics, de l’EuChemS.
El vídeo guanyador, obra de l’Institut Guindàvols de Lleida, va ser The Periodic Table High School. Have your ever wondered about what would the elements of the periodic table be like if they were human?. Seguidament va tenir lloc el col·loqui Quo vadis química?, durant el qual representants de diferents sectors de la química i de la innovació van oferir la seva visió del futur de la química a Catalunya.
Hi van participar Carmen Claver, directora de la Unitat de Tecnologies Químiques d’Eurecat i professora a la URV; Xavier Marcet, consultor en estratègia, innovació i emprenedoria corporativa; Carles Navarro, director general de BASF Española i president de FEIQUE i d’Expoquimia; Cinta Pastor, exdirectora tècnica del Laboratori Dr. Oliver Rodés, SA, i vicedegana del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona. L’acte va continuar amb la lectura del poema La taula periòdica, de David Jou, i que va ser interpretat per la rapsoda Sílvia Panisello i per la violoncel·lista Sinta Salvadó. Les intervencions de Jaume de Puig, vicepresident de l’IEC, i de Carles Bo, president de la SCQ, van servir per cloure l’acte.