Art sense límits a Reus, Calafell i Riba-roja d'Ebre

Creativitat. Aquestes localitats tarragonines es converteixen en galeries d’art a peu de carrer amb artistes d’arreu del món

20 junio 2019 17:58 | Actualizado a 20 junio 2019 18:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’espai urbà esdevé un llenç. Riba-roja d’Ebre, Reus i Calafell es converteixen, aquests dies, en galeries d’art a peu de carrer. Façanes, jardins i places no tenen límits per a la creativitat.

A la Ribera d’Ebre, la quarta edició del festival internacional Riu d’Art reuneix durant dues setmanes a nou artistes procedents d’arreu del món. Des de Xile fins a Rússia, passant per Itàlia, Lituània, Barcelona i Riba-roja, els creadors plasmen la seva creativitat en diferents espais públics de la localitat.

Enguany, els residents del Riu d’Art són dos artistes urbans: Vladimir Abikh i Luogo Comune; Romina Cristi, que repeteix amb una proposta interactiva; Simona Rukuižait; la barcelonina Elara Elvira; i l’anglesa establerta al poble Sarah Misselbrook. Completen el cartell els riba-rojans Adrià Cid, especialista a modelar la ceràmica, i la il·lustradora Roser Gay, que aquest any presenta un mural combinant una barreja d’estils amb l’artista Glòria Grau. Les propostes d’aquest 2019 s’han seleccionat entre les 60 presentades a concurs, procedents de 30 països del món. També hi participa, per tercer any consecutiu, l’Aula d’Art de l’Escola d’Art de Riba-roja amb un homenatge als veïns de la localitat. 

A la façana del número 3 del carrer Major hi treballa, amb un mural de grans dimensions, l’artista Sarah Misselbrook. «Connecto dos conceptes: l’espectacular teranyina de l’aranya tigre i l’afició pel ganxet de la propietària de la casa, i que resulta un idioma local en si mateix», explica l’artista establerta a Riba-roja. 

Sarah Misselbrook relata que «Riu d’Art és una oportunitat per a la gent que normalment no visita galeries d’art». El festival internacional és una iniciativa organitzada per l’Ajuntament amb l’Associació Cultural Riba Rocks. Després d’aquesta quarta edició, el projecte sumarà més de 30 obres a peu de carrer i que formen part d’una ruta artística. De fet, aquest dissabte, a les 19 hores, tindrà lloc un recorregut per descobrir les noves incorporacions a l’itinerari, explicades pels mateixos artistes.

Convivència i aprenentatge

Sarah Misselbrook explica que «durant aquestes dues setmanes, la convivència entre tots els artistes és una experiència molt enriquidora». De fet, les veïnes i veïns elogien el treball dels creadors. «Per a un poble com Riba-roja, Riu d’Art crea una connexió especial entre la cultura, la naturalesa i les obres, difícil de trobar en les grans ciutats on hi ha molts projectes d’Street Art».

Camins que es troben és el nom de l’obra que conjuntament presenten la Roser Gay (il·lustradora) i la Glòria Grau (pintora). Les seves trajectòries professionals s’han trobat enguany al festival Riu d’Art. «La Glòria i jo hem fet parella artística. El resultat és un jardí silvestre, com els camps de la vora de Riba-roja, amb tot de plantes autòctones; i hem fusionat els meus personatges de contes infantils, que són petits éssers que viuen en aquest jardí». L’objectiu detalla l’artista «és apel·lar a la innocència i al divertiment, i a aquesta barreja d’universos artístics». 

L’artista Elara Elvira treballa en un mural de grans dimensions al carrer La Palla. «És el primer cop que treballo en un poble com Riba-roja i és molt agradable, perquè el tracte és més proper», explica, i confessa que «en llocs més grans tot és més ràpid i la gent està més estressada». 

Artista multidisciplinari, cantautor i ceramista, l’Adrià Cid, que és el tercer any que participa al Riu d’Art, entén que «l’art públic s’ha de fer en relació amb el territori, la història de l’espai i en comunitat». Enguany, la proposta que presenta està ubicada en un mur d’una casa enderrocada. «El que he fet és continuar la vida d’un espai on n’hi ha hagut durant tants segles, a través de la col·locació de peces de ceràmica». 

«Dones valentes, treballadores i artistes». Així són les alumnes de l’Aula d’Art de l’Escola d’Art de Riba-roja que participen en el Riu d’Art. La seva professora, la Isabel Torres, explica que «el nostre projecte vol retre homenatge a totes les cases del poble i ho fem a través de la figura de l’arbre, com a element simbòlic d’arrelament a la terra». «Enguany hem creat una figuera perquè és l’arbre genuí de Riba-roja. El tronc està creat amb els còdols del riu i en les pedres més grans hi ha els noms de les cases del barri».

‘Il·lustradores’ a Reus

Mentre, la tercera edició de l’Street Gallery a Reus té enguany com a protagonista el món de la il·lustració, i concretament l’univers de nou il·lustradores de Reus, Catalunya i del Japó.

Les artistes són Dawnoi Martí; Thais Granero; Naomi Kubo; Sara Porras; Aisa; Alba Domingo; Meri Via; Clara Corax i Laie Toldrà. «El sentit de la iniciativa és democratitzar l’art i acostar-lo al carrer, on els artistes tenen més llibertat i poden representar la seva persona des d’una altra perspectiva», afirma Arnau Casanovas, comissari d’Street Gallery 2019. Explica que «l’art urbà s’acostuma a entendre, moltes vegades, com a muralisme o grafit. De fet, la primera edició de l’Street Gallery la vam dedicar al grafit; mentre que la segona va ser a la fotografia». 

En aquesta tercera edició, cadascuna de les il·lustradores representa un estil diferent. Des de formes abstractes fins a traços més concrets s’exhibeixen en les finestres tapiades del carrer Pere Òdena. Els dissenys ja es poden visitar i des de l’organització destaquen que la iniciativa Street Gallery és una acció artística que s’emmarca dins el programa de Llambordes, una iniciativa que té per objectiu donar suport, promocionar i fomentar qualsevol expressió artística al carrer feta pers joves artistes.

La Nit de l’Art a Calafell

El Passeig Marítim de Calafell platja tornarà a convertir-se aquest dissabte en una gran exposició d’art i de cultura amb motiu de la celebració de La Nit de l’Art a Calafell. Es tracta de la segona edició d’una iniciativa dirigida per l’artista Glòria Grau, de l’Associació Art Calafell, que compta amb l’organització de l’Ajuntament i la col·laboració de l’agrupació Fòrum Calafell.

Des de les sis de la tarda i fins a  la mitjanit, un centenar d’artistes ompliran el passeig d’obres de diverses modalitats artístiques com la pintura, l’escultura i el dibuix, mentre la coral Calafell Glee Club, Glee Keys, l’Escola de Dansa Calafell, la banda de tabalers i grallers de Mas Romeu i els grups musicals The Tumbleweds i Anna & Ignasi amenitzaran la festa. Glòria Grau, directora: «Volem una gran galeria d’art a l’aire lliure que retorni a les nits d’estiu el veritable esperit de la cultura mediterrània».

 

Comentarios
Multimedia Diari