A principis d’any va entrar en funcionament el FabLab Terres de l’Ebre, l’únic laboratori de fabricació digital que hi ha actualment a la demarcació de Tarragona. Aquest espai, seguint la filosofia dels fablabs, té la voluntat de facilitar l’accés a tota la ciutadania a la innovació i a la tecnologia, perquè tothom pugui crear, fabricar i transformar les seves idees en alguna cosa material.
Impressores 3D, braços robotitzats o programari especialitzat, són algunes de les eines que makers, empreses i estudiants ja han pogut provar i aplicar als seus projectes, com la creació de motlles per a pastisseria o la recerca sobre formes de reciclatge de plàstic. «El FabLab de les Terres de l’Ebre és un espai obert perquè tothom puguin venir i fer-ne ús. Volem que això s’ompli de contingut i que passi molta gent de moltes edats i sectors», explica Adam Tomàs, alcalde d’Amposta, remarcant que hi ha lloc tant per a persones que han treballat anteriorment i que tenen coneixements en l’àmbit com per a aquells que tenen interès per aprendre’n.
Així, el centre té vocació formativa i habitualment és la seu de conferències, networkings i tallers de temàtiques tan diferents com l’accessibilitat o l’horticultura, però sempre amb el component d’innovació tecnològica i amb formacions destinades a diferents col·lectius. A més, també es prepara per a l’ús de màquines com les de l’espai i activitats d’adquisició d’aquestes competències des de petits. A partir de primària, s’ofereixen tallers que permeten introduir-se en metodologies com el design thinking o la impressió 3D.
Segons indica Adam Tomàs, es busca afavorir l’emprenedoria i preparar els alumnes cap a la societat del futur, deixant que toquin aquestes tecnologies i tècniques des de menuts i fomentant tant l’experimentació com la creativitat. «Volem que desenvolupin talent i fomentar una societat més inquieta i critica»
Les instal·lacions del FabLab, que formen part de la Fab Foundation (xarxa mundial de fablabs), des d’enguany també acullen el cicle formatiu de grau superior d’Animació 3D, jocs i entorns virtuals.
Espai obert als estudiants
Alguns estudiants ja han fet ús de les eines del FabLab per als seus projectes. Segons afirmen, sense aquest hauria sigut més difícil o impossible tirar endavant les seves idees.
És el cas de Fiona Vizcarro, estudiant de 2n de batxillerat que s’ha centrat en la hipòtesi que la tecnologia 3D pot ser molt útil per a petits objectes quotidians. «A casa no havia sentit mai parlar-ne i aquí m’han donat els recursos necessaris per poder acabar la part pràctica del treball, que és el disseny d’una peça creada per mi. Aquesta tecnologia és el futur. Introduir-la als més petits és un gran avanç».
En la mateixa línia, Laia Llambrich, estudiant de batxillerat, ha creat una maqueta interactiva que mostra parts del cervell afectades de paràlisi cerebral per a la seva presentació i apunta que formar-se al FabLab és una altra manera d’aprendre. «L’educació fins ara ha sigut molt teòrica i amb una part pràctica se’t queda més. El FabLab és una ajuda per emprendre nous projectes i provar coses noves».
Parlant amb el grup d’estudiants, tots concorden en la necessitat de tenir un espai com aquest i en formar-se per aprendre a fer servir les eines, però també amb la bona experiència educativa que han tingut gràcies l’ajut de Jordi Giner, el tecnòleg del centre, qui els ha assessorat i ajudat en tot el necessari. «Partia de 0, no sabia què era el videomapatge. El Jordi em va donar nocions, em va parlar sobre com preparar-ne un, quins programes fer servir o com ajustar animació i amb les eines del FabLab també vam preparar la maqueta», assenyala Mireia Fèlix, qui s’ajudarà amb una presentació visual per al seu treball sobre com afecten en l’esport les hormones del cicle menstrual.
«És una sorpresa tenir un laboratori tecnològic en tot el que aporta el FabLab, amb tants recursos. N’hi ha a les grans ciutats, però aquí a la zona no ho teníem i penso que per als estudiants locals és un punt molt fort. Tant en l’àmbit escolar i d’oci o més domèstic, on també té bon ús i futur», conclou l’estudiant d’enginyeria naval i oceànica, Sergi Muñoz, mostrant el prototip en 3D d’una embarcació dissenyada per ell mateix.