24 persones distribuïdes en vuit equips han competit aquest dissabte, 15 de febrer, a Reus en la competició de recollida de residus Spogomi. L’objectiu: recollir la major quantitat de residus possible de la via pública en una hora. En total, s’han recollit 116 quilos de residus: 40 de resta, 30 d’envasos, 20 de vidre, 17 de paper i 1,48 quilos de burilles.
Spogomi és un esdeveniment mundial que celebrarà la seva final al Japó, país d’on és originari i on s’hi esperen prop d’una trentena d’equips d’arreu del món. En la fase actual, s’estan duent a terme competicions en un total d’onze ciutats de l’Estat espanyol, entre les quals Reus i Girona. Els tres equips guanyadors de cada una d’aquestes competicions passaran a la final estatal que se celebrarà a Barcelona i tan sols un equip passarà a la gran final del Japó.
«El més important és transmetre el missatge de sensibilització, que la gent no ha de tirar residus a terra. Hi ha moltes papereres», remarca Jesús Ortiz, president de l’Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN), entitat organitzadora a Espanya conjuntament amb Plastic Attack Barcelona. Un objectiu que alhora es lliga amb l’esport per tal d’aportar un al·licient més i arribar a més gent. De fet, força participants de l’activitat d’avui no havien fet mai abans una recollida de residus. Com l’Alba, de Tarragona, i la Laura, d’Amposta, que feien equip amb el Roger, també de Tarragona. Eren els ‘Brisencs’ i d’ells tres, el Roger era l’únic que tenia una relació prèvia amb aquest món, a través de l’associació CEN, d’on és voluntari. «Que tingui aquest component competitiu motiva més», comentaven el matí d’aquest dissabte, just abans que el cronòmetre fes el compte enrere per iniciar la competició.
Entre els grups participants n’hi havia força de locals, de Reus i Tarragona, però també de més lluny, com l’Adriana, el Paco i l’Andrea, de la Ràpita. Tots tres formen part del grup Ràpita Neta, amb tot just un any de vida, i que impulsa activitats de recollida de residus. «Venim a gaudir i si guanyem, millor», comentava l’Adriana. I sí, de fet, han aconseguit ser un dels equips que passen a la final estatal que se celebrarà a Barcelona, amb 13 quilos recollits i 3.202 punts, quedant el seu equip (amb el nom Ràpita Neta y Take Action Delta) en segona posició.
En primera posició s’ha situat l’equip Xipa Team, d’Alcover, amb 23 quilos de residus recollits i 4.679 punts; i en tercer lloc (i que també passen a la final estatal), l’equip Livet, de Reus, amb 20 quilos i 3.001 punts.
Les puntuacions es fan en base al tipus de residus recollit. Concretament, el reglament recull que els envasos sumen 250 punts per quilo; el vidre, 120 punts/kg; el paper i cartró, 100 punts/kg; la resta, 100 punts/kg i les burilles, 3.000 punts/kg.
L’Ajuntament de Reus també ha col·laborat en l’organització i logística d’Spogomi a través de la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat i la col·laboració de Brigades Municipals. El regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública, Daniel Rubio, destaca del projecte que «no només sigui una competició, sinó que també hi ha unes regles de comportament per als participants, com que no poden córrer, no poden fumar, han de travessar el carrer pel pas de vianants...». En el cas de saltar-se alguna d’aquestes normes, penalitza. I és que cada equip va acompanyat en tot moment d’un ‘jutge’.
El tret de sortida s’ha donat vora les 10.30 h des de la plaça Anton Borrell, al Parc Sant Jordi i, a partir d’aquell moment, els vuit equips (cada un format per tres persones) han iniciat la recollida de residus per tota la ciutat amb una hora de temps. Exactament 60 minuts més tard, tots s’havien de trobar de nou a la plaça Anton Borrell i cada minut de retard també penalitzava. Així mateix, tampoc podien anar a descampats ni travessar la via del tren.