Vint anys després de l’Any Gaudí 2002

Modernisme. La celebració va activar la recuperació de la figura
de l’arquitecte a la seva ciutat i és important seguir renovant l’aposta

02 enero 2022 07:10 | Actualizado a 02 enero 2022 11:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja fa vint anys de l’Any Gaudí 2002, una commemoració per celebrar el 150è aniversari del naixement de l’arquitecte reusenc i que va marcar un punt d’inflexió en la recuperació de la seva figura a la seva ciutat natal. La tasca per convertir Antoni Gaudí en bandera i eix de la política de promoció de ciutat va assolir la fita més important el 2007 amb la inauguració del Gaudí Centre, una aposta que és importantíssim seguir renovant, com així s’apunta per part dels responsables municipals.

Fa uns dies es va presentar el llibre Reus: apunts culturals d’actualitat (2009-2017), de Xavier Filella, on l’exregidor de Cultura i expresident del Centre de Lectura fa un recull d’articles seus publicats a la premsa local que configuren un valuós testimoni de dues dècades d’activitat i política cultural. Un d’ells, publicat el 2012 i titulat Deu anys de l’Any Gaudí a Reus, aporta algunes claus d’aquell esdeveniment. «Durant 2002 la figura de Gaudí va agafar forma a la nostra ciutat», escrivia Filella, tot recordant l’espectacle Bateig de foc de Gaudí, de Comediants, pels carrers i places del centre històric, les projeccions de llum i so al campanar de Sant Pere, les exposicions ‘Gaudí&Reus’ i ‘Gaudí estudiant a Reus’, la instal·lació de l’escultura Gaudí adolescent, d’Artur Aldomà, i un llarg etcètera.

Per l’aleshores tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament, «recuperar la figura de Gaudí a Reus no va ser fàcil, durant molts anys ens vam mantenir al marge per aquell absurd perjudici que Gaudí no va deixar obra a Reus». Però sortosament, «a partir del 2002, a partir de l’Any Gaudí, Reus ha fet molts esforços per evidenciar el caràcter i la genialitat d’un conciutadà que ha traspassat fronteres».

Una història d’èxit

Amb la perspectiva del temps, avui és una evidència que l’aposta de la ciutat pel Modernisme ha resultat una història d’èxit, tot i que ni va ser fàcil ni es va gestar en quatre dies. Cal valorar, i molt, la tasca del Patronat de Turisme als anys noranta, amb aquella primera iniciativa de catalogar i identificar els edificis modernistes –obra dels arquitectes Domènech i Montaner, Pere Casellas, Joan Rubió o Domènec Sugrañes– i la creació de la Ruta Modernista. I la feina primerenca de picar pedra sobre la figura de Gaudí desenvolupada des dels Museus i des de l’entitat Amics de Gaudí-Reus.

El Gaudí Centre va constituir la culminació de tots aquests esforços. En catorze anys d’existència, hi han passat prop de 900.000 visitants i s’ha consolidat com un espai de referència en la interpretació de la vida i l’obra d’Antoni Gaudí, a més de centre neuràlgic de l’oferta turística de la ciutat.

La darrera reforma ha estat la renovació de la imatge exterior per fer més visible l’equipament, acompanyada de la implantació d’una botiga d’articles de marxandatge museístic i d’artesania a l’Oficina de Turisme ubicada a la recepció del centre.

Però la intervenció veritablement important serà «la renovació total del Gaudí Centre per actualitzar-lo», un replantejament que la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, ha anat anunciant de temps ençà. La revisió vol centrar més el relat expositiu en la figura de Gaudí. Tot i que no s’han desvelat els detalls, el projecte ja ha començat a caminar i com a tal i està inclòs al Pla d’Acció Municipal (PAM) 2019-2023 de l’Ajuntament de Reus.

A la plataforma web de seguiment del PAM, l’acció Realitzar el projecte de modernització del Gaudí Centre consta com «iniciada». Val a dir que el PAM inclou dues accions més dins l’objectiu Consolidar la marca universal Gaudí com a posicionament turístic de la ciutat. Una consisteix a Ampliar la Ruta Gaudí i l’altra està descrita com Impulsar la Xarxa Gaudí i ambdues tenen l’etiqueta «sense iniciar».

Pendents dels Next Generation

L’oferta cultural i turística vinculada al Modernisme ha tingut una important empenta afegida des de 2018, amb la reobertura i potenciació de les visites a la Casa Navàs arran dels canvis en la propietat, que també han permès endegar la recuperació dels elements arquitectònics destruïts durant el bombardeig de la Guerra Civil. La joia modernista de la plaça del Mercadal, obra de Lluís Domènech i Montaner, va registrar l’estiu passat les seves millors dades de visites tot i les dificultats derivades de la pandèmia.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Reus treballa en diferents projectes vinculats a la figura d’Antoni Gaudí i al patrimoni modernista de la ciutat per ser presentats als Fons Europeu de Recuperació, Next Generation UE. Concretament, en l’àmbit de l’Estratègia de Sostenibilitat Turística, s’ha presentat un paquet d’accions vinculades a la Casa Navàs, el Gaudí Centre, la promoció de la figura de Gaudí i el Pavelló VI de l’Institut Pere Mata. Aquest paquet suma un import total de 7,4 milions d’euros, segons va anunciar recentment el mateix Ajuntament. I no cal dir que si arriben aquests fons, projectes com la renovació del Gaudí Centre podran fer-se realitat més aviat.

Comentarios
Multimedia Diari