Salvar els cellers i contribuir en la investigació per frenar el coronavirus. Aquests són els dos grans objectius del nou projecte Vins de Viticultors que han impulsat els cellers de la DOQ Priorat.
El 90% de les vendes de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat van quedar paralitzades amb l’estat d’alarma i el sector s’ha vist obligat a reinventar-se. A principis de maig 75 cellers i 8 viticultors es van organitzar per vendre vi online. Preparen lots amb sis ampolles de diferents cellers del territori i el consumidor no sap quins vins li arribaran.
Segons el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, «d’aquesta manera tots els cellers poden vendre la mateixa quantitat d’ampolles i si els clients fan una segona o tercera comanda es trobaran vins diferents». Per cada caixa venuda es destinen 6 euros a la investigació de la Covid-19, un euro per ampolla venuda i els viticultors en guanyen 7.
Durant aquestes quatre setmanes han aconseguit vendre 1.500 lots de vi. Cada celler ha venut 150 ampolles de moment. Aquests ingressos els permetran per una banda, tenir liquiditat per fer front a les despeses fixes del negoci i, de l’altra, fer espai al celler i poder entrar uns quilos de raïm de la collita d’aquest 2020.
«Cada ampolla que venem, ens permet entrar 1 kg de raïm als cellers», explica el president de la DOQ Priorat, que reconeix que la iniciativa ha servit per donar una mica d’oxigen als cellers familiars que són els que més estan patint en aquesta crisi que ha paralitzat la venda de vins a les botigues especialitzades, la distribució als restaurants així com l’enoturisme a la comarca.
La iniciativa va sortir d’uns quants cellers de Porrera i amb el suport de la DO finalment s’hi van apuntar 75 cellers i 8 viticultors que han començat a elaborar una ampolla amb la seva marca. «Són futurs cellers i no els volíem deixar de banda», explica Álvarez.
Alguns cellers de la DOQ Priorat no han volgut participar per solidaritat, ja que en el seu cas tenien algunes vendes assegurades per altres vies tot i la crisi del coronavirus.
Treballar col·lectivament
La idea dels cellers és seguir venent els lots de vins online fins que tot torni a la normalitat i en funció de com evolucioni la situació. «Va ser un repte però és una aposta bonica que manifesta aquesta voluntat de treballar col·lectivament», assegura Álvarez.
Els diners de la iniciativa solidària es destinaran a projectes com el «Kids Corona», de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, i amb #JOEMCORONO, de l’equip de metges i investigadors de la Fundació Lluita contra la SIDA, IrsiCaixa i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.
El sector vitivinícola assegura que no han notat un increment de les vendes per molt que el territori entrés en la fase 1 de la desescalada fa dues setmanes i alguns restaurants hagin obert de nou.
Esperen que de cara a la tardor la situació s'hagi normalitzat i puguin donar sortida als vins de la DOQ Priorat, que són majoritàriament negres i que tenen un millor encaix a partir de l’octubre.
El sector creu que davant aquest futur incert la seva continuïtat passa per fomentar el consum de proximitat.