Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Una restauració feta a Reus que acaba en benedicció

El Taller reusenc AVALL recupera i lliura una majòlica de la Mare de Déu de Paret-Delgada amb data de l’octubre de 1955

07 agosto 2022 17:58 | Actualizado a 09 agosto 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els integrants de Taller AVALL de Reus han recuperat i restaurat una majòlica de la Mare de Déu de Paret-Delgada, amb data d’octubre de 1955. «Estava totalment trencada, la intervenció va ser molt complexa», descriu el conservador i restaurador del taller, Aleix Vall. La peça va ser trobada en un mas, atès que havia estat «furtada» i un cop la van rebre, van creure «oportú» recuperar-la.

La intervenció ha estat finançada pel mateix taller i un cop feta ha estat lliurada al santuari de la Mare de Déu, festa de la qual, aquest cap de setmana d’agost, era el «moment més propici» per fer-ho. De fet, la majòlica ha estat beneïda aquest diumenge 7 d’agost pel rector de la Parròquia de Sant Andreu de la Selva del Camp i de l’Ermita de Paret Delgada, Mn. Albert Fortuny, en el marc de la Solemnitat i Septenari de l’Ermita de la Mare de Déu de Paret-Delgada.

Vall esmenta que la festivitat se sol celebrar el primer diumenge d’agost a l’ermita la Solemnitat i Septenari, «encara que els darrers dos anys s’ha dut a terme a la parròquia a causa de la pandèmia». Enguany s’han recuperat, doncs, «tots els actes tradicionals a l’ermita, amb petites variacions», diu.

El diumenge hi va haver la Missa Solemne i després van realitzar-se les activitats populars, com ara el concurs de postres, l’arròs popular, el concurs de bitlles o la ballada de sardanes. El Septenari, recorda, comença diumenge a la tarda i se celebra cada dia de la setmana fins al diumenge següent. Aquest any, hi ha hagut l’acte destacat amb el Septenari, que «és la Benedicció de la Majòlica».

Més en detall

Una mica més en detall, des de Taller AVALL, exposen que la majòlica és «semblant a la que està exposada al Camí dels Degotalls de Montserrat». «En ella, apareix la imatge de la Mare de Déu de Paret-Delgada, sobre la soca d’un arbre i envoltada d’àngels en una corona de núvols, i acompanyada de dos pastors amb les seves ovelles, amb el poble de la Selva de fons», indica Vall.

Pel que fa a la intervenció, «primer es van eliminar morters i àrids de la part posterior, que es va sanejar; es van consolidar els fragments i es van reconstruir entre sí, per tornar a muntar el conjunt». Tot seguit, «es van reintegrar matèricament amb un morter de restauració i cromàticament emprant un criteri il·lusionista», conclou Vall.

Detalls de la peça i un agraïment

La majòlica la conformen diverses rajoles de ceràmica vidriada, policromades a mà i cuites amb la tècnica tradicional. « Aquest projecte tan emotiu no hauria estat possible sense l’ajut inestimable dels procuradors i procuradores de l’Ermita i el seu president, Mn. Albert Fortuny», diuen des del Taller AVALL.

Comentarios
Multimedia Diari