L’arquitecte i geni del modernisme, Lluís Domènech i Montaner, estaria encantant de veure com un segle després la Casa Navàs continua inspirant noves obres d’art. En aquest cas, procedents d’una quarantena de virtuosos del pinzell. I és que la joia modernista de la plaça del Mercadal ha acollit aquest dissabte un concurs molt especial. Impulsat per la seva propietat, el certamen tenia com a objectiu testimoniar per darrera vegada el seu aspecte, ara que es troba a les portes de començar les obres de restauració del nou capcer.
L’Alberto Insa és un dels artistes que ha aportat tot el seu talent per immortalitzar la façana de la Casa Navàs. Plantat amb el seu cavallet en un dels laterals de la plaça donava forma i color a un dels molts conjunts florals que té la balconada principal. Tot un repte. «El més complicat és plasmar tots els detalls de la casa i fer-ho ràpid», ha explicat. Els concursants com l’Alberto només tenien al voltant de dues hores i mitja per acabar el quadre.
Mentre que aquest originari d’Andorra de Teruel – establert des de fa anys a Cambrils – dominava la pintura acrílica, al seu costat, la Teresa Muñoz coneixia tots els secrets de l’aquarel·la. Gran aficionada a la pintura des de fa molt de temps, i amant dels paisatges urbans, no era la primera vegada que pintava la Casa Navàs. Tampoc per l’Eva Gil, encara que ella ho havia fet a partir d’una fotografia.
Però el seu cas era ben diferent, ja que treballava amb la tècnica pastel. «Vaig començar fa sis o sets anys com una afició i cada cop va a més. És la primera vegada que pinto al natural», ha exposat, sense deixar passar l’oportunitat d’agrair a la ceramista Neus Segrià tots els seus consells i mestratge.
Tant la diversitat d’estils com la joventut d’alguns dels participants han estat dues de les coses que més van sorprendre els curiosos, reunits en petits grups al voltant dels artistes dispersats pel Mercadal. Alguns d’ells, no podien amagar la seva enveja davant de tant talent i exclamaven: «Quina sort poder pintar així de bé». Veritablement, i a jutjar pel resultat final, moltes de les creacions eren petites obres d’art de gran nivell.
#ViuelcanviCasaNavàs
Així mateix s'ha destacat durant l’entrega dels premis d’un concurs batejat amb el nom Sigues testimoni, viu el canvi i que ha buscat «plasmar la Casa Navàs abans que es comenci a construir el capcer, destruït junt amb la torre i part de la façana durant la Guerra Civil».
El guanyador dins de la categoria adulta, la més concorreguda amb 16 participants, ha estat Miquel Bruno, que s'ha emportat un xec valorat en 600 euros i dues entrades per visitar la joia modernista del Mercadal. El segon lloc ha estat per la Teresa Muñoz, mentre que la Myriam Arnol ha quedat en tercera posició. En la categoria infantil, el guanyador ha estat l’Olaf Miquel, i en la categoria ‘Joves’, el primer lloc ha estat per la Sofia Visbmyakova.