Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un petit viatge visual fet des de l’Arxiu Municipal de Reus

Presenten el fons fotogràfic Francesc Boqueras Llort i l’historiador Joan Navais pronuncia una conferència sobre les imatges antigues, del Reus dels 70 i 80

16 octubre 2024 17:26 | Actualizado a 16 octubre 2024 17:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una pila de reusencs i reusenques han fet aquest dimarts 15 d’octubre un «petit viatge visual» a l’Arxiu Municipal de Reus. Una acurada selecció d’instantànies antigues de la ciutat han permès veure com era el Reus dels anys 70 i 80. Tot ha estat possible gràcies a la mirada i inquietud, en el seu moment, de Francesc Boqueras Llort (1927-1995), fons fotogràfic del qual l’historiador Joan Navais Icart n’ha dedicat una conferència. La intervenció, que ha dut per títol Imatges d’una ciutat en transformació: el Reus dels anys 70 i 80, va emmarcar-se en el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual i l’ha presentat la regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores. «En aquesta mena d’actes, en què presentem un fons d’aquestes característiques, dels més complets que hi ha a Reus, hem de donar-li les gràcies a la família que el cedeix, perquè representa un valor per a aquesta, però també per al col·lectiu, que és la ciutadania», ha dit ella. Un altre aspecte destacat per Flores ha estat que, a través de les fotografies antigues, es pot visualitzar una ciutat en ple canvi polític, social i urbanístic: «Les fotos parlen per si soles, però expliquen més coses, cal afegir context i és imprescindible, també, una mirada crítica, ens l’ofereix Navais; cal mirar i analitzar, ens servirà per enfocar un futur de manera diferent».

L’historiador ha fet saber, per la seva banda, que havia estat dels primers «privilegiats» en veure el fons fotogràfic i ha convidat els assistents a fer el ja esmentat «petit viatge visual». «Caldrà encara molt de temps per acabar de documentar totes les fotografies del fons, n’hi ha prop de 9.000, sense comptar negatius», ha detallat Navais, qui ha esmentat el valor artístic i documental del seguit de fotos. «El fons permetria elaborar, fins i tot, un estudi d’història social de Reus, sociològic, de com vivia la gent abans o què feien els nens per passar-s’ho bé anys enrere», ha declarat.

El conferenciant ha aprofitat la seva intervenció per fer un breu resum biogràfic de l’autor de les fotografies. «Va treballar a l’empresa mítica Crolls, la coneguda firma de rentadores de Reus, i va ser un gran amant de la fotografia, tot arribant a copsar amb la càmera moments històrics, fins i tot diria amb un punt de fotoperiodista», ha explicat Navais. Buqueras Llort també va col·laborar en diverses publicacions, com ara l’encara existent Lo Nunci, del Centre d’Amics de Reus, i l’Espais7, entre molts altres.

El ponent ha comentat diferents fotos: la primera, una del cotxe 600. «És un exemple del canvi polític, social i econòmic del moment, sovint idealitzat, però a Reus, també hi havia gent vivint en barraques», ha aportat. Una altra fotografia clau: del 1979, de les primeres eleccions municipals on votava una dona. N’hi ha hagut moltes altres, les quals han fet palès l’àmplia temàtica del fons, amb algunes de costumistes, com festives i institucionals. Un dels temes més bonics, el festiu. De la Festa Major, Navais ha mostrat una de Sant Pere del 64, «amb els nostres gegants estimats i la façana de l’Ajuntament amb banderes falangistes i franquistes; també n’hi ha una altra de la façana amb la senyera, es pot veure una evolució».

Comentarios
Multimedia Diari