Un poeta solitari i un amant de la història i la natura, entre altres descripcions. Aquestes van ser algunes de les destacades ahir per l’investigador Marc Barceló sobre l’activista i fotògraf aficionat Josep Fusté (Alforja, 1923-1978).
Tot plegat, ho va pronunciar, al Centre de Lectura (CdL) de Reus, en el marc de la conferència El procés de recuperació del fons fotogràfic de Josep Fusté (Alforja, 1923-1978): pagès, estudiós i excursionista. «Fusté va marcar generacions de joves i el seu llegat intangible, de reverència cap a la natura amb l’excursionisme i d’esperit crític, el convertiren en un personatge únic. Representava l’home total.
Va participar en la lluita antifranquista, tot i que sempre en un segon pla, era molt discret. El meu interès per iniciar aquesta recerca el 2020 –i que, més tard, motivaria fer un llibre– va aparèixer, en part, per aquesta empremta emocional que encara avui es pot notar a Alforja», va afirmar Barceló, qui va ser presentat a l’acte pel president del CdL, Lluís M. Pérez, i després, per la també membre de l’ateneu, Fina Masdéu.
Barceló va resumir la seva tasca d’investigació des que va rebre els primers negatius de Fusté i de tot allò que va saber a les entrevistes fetes a vilatans que el van conèixer. «En morir ell i no trobar-se el seu cos després de mesos, vilatans del poble van guardar objectes personals de casa seva i, d’aquí, es van voler preservar moltes fotos», va explicar.
De fet, va digitalitzar-ne i va dir: «Representen un retrat d’una vila i d’un temps, hi ha parelles enamorades, el primer aplec de sardanes a Alforja el 1963, molta natura i fotos de viatges... I és que no parava quiet».
L’investigador del fons fotogràfic de Fusté va fer palès que expressar qui va ser l’alforgenc és tasca difícil i va recordar: «La catalogació de Fusté encara és viva». La xerrada va complementar-se amb l’exposició Germans només de flors i cants: a partir del fons fotogràfic del fill il·lustre d’Alforja, Josep Fusté i es podrà anar a veure fins al 29 de febrer al vestíbul del CdL.