<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Sant Pere tindrà dues Tronades extraordinàries en una edició de normalitat

L‘inici de la Festa Major és el dia 24 de juny, amb la lectura del pregó que, enguany, anirà a càrrec de la directora de cinema i documentalista Alba Sotorra

31 mayo 2022 13:52 | Actualizado a 31 mayo 2022 20:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa dos anys que la principal pregunta al voltant de la Festa Major de Sant Pere era: hi haurà Tronada? I ara sí, n’hi haurà, però no només les quatre tradicionals, sinó que, de forma extraordinària se’n sumen dos més: el 25 i 26 de juny a les 12 del migdia. Seran un recordatori als dos anys de Festa Major adaptada a les circumstàncies de la pandèmia de la Covid-19. «Allò que no va poder ser, volem que ara hi sigui», ha explicat aquest migdia el regidor de Cultura, Daniel Recasens. Dues tronades solemnes que seran enceses per les pregoneres d’aquests dos últims anys: la periodista Coia Ballesté (2020) i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge (2021).

Enguany la Festa Major recuperarà el format habitual de carrer i tots els seus actes després de «molts esforços aquests dos anys perquè Sant Pere no marxés. Ens havíem d’adaptar a les cotilles, però ara ja no hi són», subratlla Recasens. Així doncs, es recuperaran les cercaviles al carrer, les processons en el seu format habitual i també els concerts. De fet, serà un Sant Pere amb molta música en diversos espais. Per una banda, el 17 de juny se celebrarà el cicle ‘Música als masos’, amb actuacions de deu grups a Mas Anglès, Mas Carandell i Mas Iglesias. Per una altra banda, els Vermuts de la Festa Major, que es traslladen a La Palma, amb un total de quatre sessions.

Un altre escenari serà la plaça de la Llibertat amb actuacions els dies 21, 22 i 29, menter que al Parc de la Festa s’instal·larà un escenari cobert i serà aquí on es faran les Barraques els dies 23, 24 i 25 de juny, organitzades per la Coordinadora de Barraques i Reus Cultura. «Hem apostat per donar-ho tot amb la màxima qualitat i diversitat de grups», va expressar Toni Bergadà, al capdavant de Barraques, que es faran durant tres dies de 22 a 06 hores. També al Parc de la Festa hi actuarà Lildami i Lágrimas de Sangre el dia 27 de juny en un concert de pagament que costarà 15 euros. «La resta d’actuacions seran gratuïtes», puntualitza el regidor de Cultura. El darrer espai musical serà la plaça d’Anton Borrell, al Parc Sant Jordi, on hi haurà concert el dia 25, i el dia 28, revetlla. El Bou i Arròs també es traslladarà a aquesta mateixa plaça i la nit del 27 serà on acabarà el Tomet de Sant Ganxet.

$!Sant Pere tindrà dues Tronades extraordinàries en una edició de normalitat

Els actes tradicionals de la Festa Major

L’inici de la Festa Major és el dia 24 de juny, amb la lectura del pregó que, enguany, anirà a càrrec de la directora de cinema i documentalista Alba Sotorra. Una de les grans novetats d’enguany serà que, a més de les 4 Tronades tradicionals, se’n tiraran 2 d’extraordinàries, amb motiu dels dos anys de pandèmia en què no hi ha hagut Tronades, que seran els dies 25 i 26 de juny, a les 12:00 h del migdia i que obriran la possibilitat d’encendre-les a les dues darreres pregoneres, la consellera Tània Verge i la periodista Coia Ballesté.

Una altra novetat és que les Matinades es faran arribar enguany als barris de la ciutat, des d’on sortiran per anunciar l’arribada del dia de Sant Pere i des dels barris s’adreçaran al Mercadal donant el tret de sortida als actes del dia 29. En total 9 grups reusencs aniran a 9 barris de Reus a fer-hi les tradicionals Matindes.

El regidor de Cultura i Política Lingüística ha volgut detallar, en la roda de premsa de presentació del programa, els actes tradicionals de la Festa Major: Foc del Canigó, sortida del Carrasclet, hissada de la bandera de Reus, ballada de sardanes, encesa de la foguera de Sant Joan, cercavila de foc, Pregó de la Festa Major, la cercavila del Masclet, la Trobada d’havaneres, la diada Castellera de Sant Pere, les ballades de sardanes a la plaça del Prim, el correbars del bou, les cercaviles de les bandes de cornetes i tambors de la ciutat, els Parlaments de dames i Vells, els dels elements petits (Marcos Vicente, Gitanes petit i Pastorets petit), els Cossos, el concurs de Colles Sardanistes (60è), la cercavila del Seguici petit, les cercaviles de gegants, nanos i àliga la vigilia de St Pere, les Completes amb el ball solemne curt de l’Aliga, i el pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus, el Castell de focs tradicional enmig de la plaça del Mercadal, i tots els actes del 29; les matinades galejades (del ball de Pere Joan Barceló) i les matinades tronades (membres i tabalers del Ball de Diables), els 29 avisos pirotècnics, els ball de lluïment al Mercadal, l’exhibició castellera, l’anada a ofici, la professó i l’encesa de la Víbria i Drac i la carretillada de Sant Pere del Ball de Diables.

La quotidianitat de la Festa Major

L’artista Marta Roigé és l’autora del cartell de la Festa Major de Sant Pere 2022. «Em van proposar que pintés el meu Sant Pere, amb total llibertat», recorda, i va optar per copsar un moment tant quotidià, amb amics i família, com ho és l’hora del vermut. Amb un suport de tela, l’artista ha representat una taula, on no hi falten les patates i les olives i, anotat en un retall de llibreta: «Reus, del 24 al 29 de juny del 2022». Sobre la taula hi ha diversos elements, com un clauer de la Mulassa, un retallable de la Vitxeta, fotografies on hi apareixen diverses gegantes, un llapis amb l’Àliga, un dispensador de caramels de la Xiqueta dels Nanos de Reus, entre altres elements. «T’has d’entretenir a mirar-lo», destaca Roigé, alhora que posa en valor que tots els personatges que hi surten són femenins, «perquè crec que a vegades no tenen prou protagonisme». La tècnica utilitzada és la d’esmalt sintètic.

$!L’artista reusenca Marta Roigé amb el cartell de la Festa Major de Sant Pere 2022. FOTO: Alba Mariné
Comentarios
Multimedia Diari