Riudecanyes vol que els comerços posin fi a les bosses de plàstic

L’Ajuntament ha repartit 700 bosses de malla reutilitzables entre les tendes del poble perquè les reparteixin a tots els seus clients

25 marzo 2019 10:18 | Actualizado a 27 marzo 2019 19:57
Se lee en 1 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Des de la setmana passada la Neus Nolla, dels Queviures Blai Nolla, entrega la fruita i la verdura als clients amb unes bosses de malla reutilitzables. Davant la sorpresa inicial, la Neus els explica que són una adquisició recent per acabar amb les bosses de plàstic i conscienciar a la gent del poble sobre la necessitat de reaprofitar els productes. «És una bona iniciativa per reduir el consum que fem del plàstic», explicava, sense deixar de mencionar que s’aplicarà per fer un seguiment de l’ús que es fa de les noves bosses per animar els clients a utilitzar-les. De moment, apunta, està sent tot un èxit.

Igual que ja fan des dels Queviures Blai Nolla, la resta de comerços del municipi també treballen amb les noves bosses. I és que l’Ajuntament de Riudecanyes ha decidit repartir entre els seus comerços fins a 300 lots de cinc bosses de malla reutilitzables, perquè aquests els donin als seus clients, i que serveixen per posar els productes de la compra quotidiana.

L’objectiu inicial, explica l’alcalde de Riudecanyes, Josep Maria Tost, «és conscienciar de la necessitat de reduir l’ús de plàstics i, de pas, generar una cultura del reaprofitament dels productes. Canviar els hàbits, especialment aquests que no comporten cap gran alteració, és senzill i acaba sent del tot necessari i útil». Ell mateix subratlla que ja existeixen iniciatives semblants a ciutats com Seveso (Itàlia), Hallandr (Grècia), Cascais (Portugal) o, més recentment, la ciutat basca de Zamudio.

No és la primera vegada que des d’aquest municipi del Baix Camp porten a terme una iniciativa en benefici del medi ambient. Ara farà un parell d’anys, aproximadament, es va apostar per la substitució de les bosses de nanses per bosses de tela reutilitzables. Llavors, des de l’Ajuntament es van repartir 700 bosses entre els comerços locals.

Però durant el 2015 també es van substituir els tovallons de paper per altres de roba al menjador escolar del poble, estalviant entre 12 i 15.000 tovallons de paper per curs. I tot plegat, finalitza Tost, sense deixar d’apuntar que fa quasi 20 anys, des del 2000, que porten a terme la recollida selectiva porta a porta amb un gran percentatge de reciclatge (un 75%).

Més plàstic que peixos

Es calcula que cada segon arriben als oceans més de 200 quilos de plàstic i que, en pocs anys, hi haurà més plàstics al mar que peixos. Per evitar aquesta situació, reflexionen des del mateix Ajuntament de Riudecanyes, «s’ha de col·laborar amb el medi ambient aportant cadascú el seu propi granet d’arena amb accions de prevenció i foment del reciclatge».

Comentarios
Multimedia Diari