‘Reus 1900. Festa Modernista’, al setembre; la consolidació de la Fira de l’Oli Nou, al novembre; la campanya de Nadal; el festival Roses de Reus, a principis de maig; l’obertura a visites de nous equipaments, com el Teatre Fortuny; o l’atracció d’esdeveniments esportius. Són algunes de les accions en les quals treballa l’Ajuntament de Reus, a través de l’Agència Reus Promoció, per consolidar el municipi «com una ciutat d’escapades i dins del circuit de capitals culturals entre el turisme de proximitat», exposa la regidora de Projecció de Ciutat, Noemí Llauradó.
L’objectiu és desestacionalitzar i, des de fa temps, la ciutat treballa en «diferents línies estratègiques», afegeix. Tot, amb la col·laboració dels sectors hoteler, restauració i comercial, que aposten per potenciar la cultura i esdeveniments esportius com a eines de dinamització i atracció turística fora de temporada.
Noemí Llauradó assenyala diverses accions que s’estan duent a terme per assolir aquesta desestacionalització. D’una banda, el reforç de les activitats i programacions culturals i gastronòmiques en períodes fora de vacances. Posa d’exemple ‘Reus 1900. Festa Modernista’, que al setembre va arribar a la segona edició. L’esdeveniment «va repercutir molt» sobre la restauració, explica el president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria (AEH) de Reus, Víctor Perales, que afegeix: «Esdeveniments així ajuden a crear una marca de ciutat». A més, valora que atregui a un tipus de visitant «de qualitat», amb capacitat econòmica, que aporta un major impacte pel municipi.
En aquesta mateixa línia d’accions culturals i gastronòmiques, des de la regidoria de Projecció de Ciutat s’assenyalen altres iniciatives, com la forta aposta per la campanya de Nadal, que any rere any omple la ciutat de visitants, amb llums i guarnicions i tot tipus de propostes. «Les xifres ens indiquen que s’està convertint en un must see de Catalunya», subratlla Llauradó i es vol continuar treballant en aquesta línia. Temps d’avellana, amb tot un seguit d’actes entre octubre i novembre; el Festival de les Roses de Reus, que ja suma quatre edicions situant Reus com a capital de la rosa; o la consolidació de la Fira de l’oli.
En referència a aquest darrer esdeveniment –que se celebrarà els propers 15 i 16 de novembre–, Noemí Llauradó ressalta que «cada any atreu més visitants de fora de la província». A més, per potenciar l’impacte sobre la ciutat, els hotels de Reus realitzen, un any més, una oferta especial de cap de setmana per tal de generar sinèrgies entre la fira, sector hoteler i, de retruc, també en restauració i comerç. Una oferta que també inclou un paquet amb oli nou DOP Siurana i un tiquet cultural amb entrada a diferents espais culturals de Reus.
En paral·lel, la ciutat treballa en una altra línia: l’impuls de noves experiències per a visitar el patrimoni de la ciutat. Aquí s’inclouen accions com la participació a les Jornades Europees del Patrimoni o la Nit dels Museus. També l’oferta d’activitats extraordinàries en el marc de festes majors o festius amb visites teatralitzades i tallers; o la creació de la polsera ‘Visit Reus!’, el 2018. Segons la regidora de Projecció de Ciutat, l’objectiu d’aquest tipus d’accions és «arribar a més públics, allargar l’estada dels visitants i refermar la repetició de la visita a la ciutat, aconseguint, així, també més despesa».
Pel que fa al patrimoni, també s’impulsa l’obertura d’aquells equipaments fins ara no visitables. La incorporació més recent al catàleg d’espais patrimonials visitables és la del Teatre Fortuny, des del 29 de setembre, que se sumava al Cementiri General, també incorporat aquesta tardor. D’altres, com el Mas Totosaus, les visites són esporàdiques.
Totes aquestes accions es complementen amb la participació de Reus a fires, accions i promocions específiques. Així mateix, la ciutat treballa la vessant esportiva, que també ajuda a dinamitzar i a desestacionalitzar els visitants. Reus ja no acull el World Padel Tour, després de ser-ne la seu els anys 2022 i 2023. Però el regidor de Salut i Esports, Enrique Martín, assenyala l’arribada d’altres competicions, i amb un especial interès amb aquelles vinculades a l’esport base. Així, per exemple, Reus serà la seu del Campionat de Joves de Tennis Taula de Catalunya, que tindrà lloc del proper 21 de desembre al 4 de gener de 2025. «S’aposta per atreure esdeveniments esportius com aquest, vinculats a l’esport de base, que atreuen molts visitants a la ciutat i generen un impacte econòmic important», recalca Martín. Un esdeveniment que repercutirà, especialment, als hotels de la ciutat.
Tal com confirma Magdaleno Pareja, president dels hotels de Reus a l’AEHT i director de l’Hotel Reus Park, «quasi tots els participants estan reservant a Reus». Un fet important, i és que, en ocasions, els hotelers veuen passar de llarg competicions esportives que es duen a terme a la mateixa capital del Baix Camp. «A vegades, els equips s’allotgen a hotels de Salou», diu Pareja. El motiu? «Fora de temporada, a la costa fan promocions molt bones, sovint amb entrades a PortAventura incloses, i no podem competir amb això», relata Pareja, que admet que «al final, el client és qui escull» i molts aprofiten per anar, precisament, al parc temàtic. «A la costa també treballen per desestacionalitzar», recorda.
Pel que fa a Reus, «es va avançant» en aquest objectiu, afirma el president dels hotels de Reus a l’AEHT, tot i que «molt a poc a poc». El que valora són les sinèrgies amb l’Ajuntament i que, mica en mica, es vagi avançant. A més, també cal tenir en compte que a cada sector li beneficia més un tipus d’esdeveniment o un altre, i mentre els culturals es deixen notar especialment en la restauració del centre de la ciutat, les competicions esportives o les convencions i fires ho fan en els hotels. Per a Pareja «potser falta impulsar encara més el potencial de Reus, que hi ha coses a visitar durant més d’un dia», per tal que els turistes decideixin pernoctar a la ciutat.
Per part de la restauració, Víctor Perales valora que els esdeveniments culturals solen repercutir sobre bars i restaurants del centre i defensa la implicació del sector en aquest tipus d’accions per tal de sumar sinèrgies. «És un tipus de públic que ens interessa», diu, ja que sol revertir econòmicament.
«El perfil que més ens beneficia és aquell que ve amb cotxe, sense presses, i que aposta per quedar-se a dinar o sopar», descriu. Ara a la tardor, per exemple, «hi ha famílies franceses d’aquest perfil». Tot i així, la restauració de Reus quan més treballa és a l’agost i durant la campanya de Nadal, explica Perales. De fet, «ja fa un mes que tenim reserves per a sopars d’empresa», afirma. Però a més, en paral·lel el propi sector du a terme iniciatives pròpies, amb jornades com la de l’Arròs Ganxet, per també contribuir en la desestacionalització.
El perfil del visitant a l’estiu: francès, familiar i interessat per la cultura
És difícil comptabilitzar el número de visitants que passen per la ciutat, però sí que es pot saber quants han demanat informació a les oficines de turisme. A l’estiu en van ser 15.900, tal com feia públic a l’octubre l’Ajuntament de Reus. És un 15% més que el 2023. Sobre el seu perfil, el 46% que van demanar informació de la ciutat eren turistes internacionals, la majoria dels quals, francesos (40% del total de consultes), seguits d’anglesos, alemanys i neerlandesos. Principalment eren parelles i famílies (38% i 32%, respectivament) i la gran majoria pernoctaven a la costa. Pel que fa als seus interessos, un 59% van preguntar pel turisme cultural; un 18% per la gastronomia, i un 17% per les compres.