Fins a 10.394 travessen cada dia feiner, de mitjana, el carrer Doctor Robert. La via és la més transitada del seu entorn, per davant de l’últim tram del Raval de Sant Pere, per on passen 7.331 vehicles; del carrer Josep Maria Arnavat i Vilaró, que n’absorbeix 5.303; i de la plaça de la Puríssima Sang, amb 4.210. I va recollint l’afluència que es genera des del gir de la Riera Miró. Així ho detalla un dels annexos del projecte d’implantació de la futura Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Reus, que va mesurar la intensitat de la circulació en aquesta àrea entre el 31 d’octubre i el 15 de novembre del 2024. En diumenge, el volum descendeix fins als 5.808 vehicles, però igualment continua sent el més elevat de l’àmbit.
Els veïns de Doctor Robert es queixen, des de fa molt de temps, de les molèsties derivades del trànsit a l’àrea on viuen. Van començar a fer-ho a partir de la transformació del Raval de Santa Anna en zona de vianants, que va iniciar la materialització l’any 2021 i es troba ja completament consolidada.
«El carrer és molt estret i es col·lapsa perquè no té capacitat per assumir tant de trànsit. S’ha actuat de manera molt focalitzada al Raval de Santa Anna i no s’ha tingut en compte que s’estaven traient vehicles d’un punt per posar-los en un altre infinitament més estret», explicava un dels residents de Doctor Robert a aquest rotatiu encara el 2022. I un altre precisava que les voreres en aquest punt són «molt estretes» i que, «quan un va caminant i es troba una altra persona de cara, alguna s’ha d’apartar», però «no pot baixar a la calçada perquè hi circula una gran quantitat de cotxes. S’ha de quedar aturat fins que algun conductor se n’adona i para».
Al carrer Doctor Robert es formen habitualment embussos, especialment en hores punta, que donen lloc a trànsit lent fins arribar a la rotonda de la plaça de la Llibertat. Durant alguns períodes, el carrer s’ha equipat amb radars pedagògics. I el veïnat havia reclamat reiteradament conèixer la xifra de vehicles que passen per aquest àmbit.
Evitar el pas pel centre
El projecte de la Zona de Baixes Emissions recull «propostes previstes per l’Ajuntament de Reus» vinculades al trànsit a la ciutat, més enllà del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) que recentment ha rebut la definitiva llum verda. En aquest sentit, especifica que «es pretén» posar en marxa actuacions per «evitar trànsits de pas pel centre de la ciutat, amb orígens i destinacions fora d’aquest». I assenyala, entre aquests, els «vehicles que travessen la ciutat des de Riera Miró i Raval de Sant Pere per Doctor Robert, cap a Prat de la Riba, plaça de la Llibertat i Onze de Setembre».
També figuren els cotxes que travessen els ravals de Robuster i Sant Pere, des de la plaça de la Pastoreta cap al Camí de Valls; els que circulen per l’eix de la plaça de la Llibertat i el passeig Mata; i els de Jaume I (que apareix com «un dels carrers que presenta índex d’emissions més alts») i l’avinguda Astorga (que es convertirà aviat en l’Eix Astorga amb l’essència d’un passeig).
l El Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible, que havia estat inicialment aprovat l’any 2023 i ha rebut l’ok definitiu ara, preveu intervencions per donar prioritat al vianant. La pacificació del carrer del Roser entre la Riera Miró i plaça Catalunya o una prova pilot per als entorns escolars són algunes d’elles.