Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La petjada de l’artista Carles Amill, 20 anys després

L’Associació d’Iniciatives Culturals Carles Amill, amb seu a Vinyols i els Arcs, commemora l‘aniversari de la mort del creador i destaca activitats fetes i d’altres per encara per fer. Fer un llibre monogràfic, diu Elena Padrell, seria un projecte «pendent»

19 mayo 2024 14:14 | Actualizado a 20 mayo 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«En Carles mor el 20 d’abril de 2004, als 50 anys. En portava tres a Vinyols i els Arcs i l’origen de l’Associació d’Iniciatives Culturals Carles Amill es remunta a l’amistat que va fer ell amb l’arquitecte Carles Cugat. Aquest, el 2007, va muntar l’entitat, que du el nom d’en Carles», enceta conversa l’actual presidenta de l’associació, Elena Padrell, al capdavant del càrrec des de 2017, i vídua de Carles Amill. Recorda tot plegat en complir-se recentment 20 anys de la mort de l’artista.

«Des dels seus inicis –continua– l’entitat ha fet produccions, com ara l’òpera Roses de gos, una versió d’allò més original de Dido i Enees, de Henry Purcell; i també actes diversos com recitals de poesia, espectacles de dansa, exposicions artístiques en totes les seves formes, presentacions de llibres d’art i literatura, art i música». El que fan a l’associació, diu Padrell, doncs, és «tenir present al Carles, i tenir cura de la seva obra».

L’any 2017, l’associació passa a tenir seu social a l’espai artAMILL de Vinyols i, «des de 2023, tenim un espai més a Reus, el Mil Nou». Padrell especifica que la missió de l’associació –junta de la qual està formada per set persones– es divideix en tres branques: «La mostra i conservació de l’esperit i treball artístic de Carles Amill; la promoció d’artistes creadors; i l’ensenyament i apropament de l’art contemporani a tothom interessat».

Quant al vessant formatiu, Padrell recorda que Amill «va deixar una empremta en treballar a l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona a Reus» i, per raons com aquesta, potencien la part pedagògica, tot «organitzant tallers temàtics a càrrec dels artistes que han exposat amb nosaltres». Padrell aporta, d’altra banda, que a Amill, «li agradava llegir poesia, també. Els seus autors favorits eren Joan Vinyoli i Gabriel Ferrater, i, de fet, a la darrera exposició que va fer va escriure el poema Mira’m, gairebé diria que premonitori a la seva mort». Els versos, diu, feien així: Mira’m / Mira’m mentre m’allunyo mar endins / Mira’m amb els teus ulls d’instint caníbal. / Mira’m malgrat esperis l’arribada del cigne.../ Mira’m.

Accions per celebrar

Amb motiu dels 20 anys de la mort d’Amill, «l’hem recordat amb diferents actes, i creiem que fer un llibre monogràfic d’ell seria un altre dels projectes, tot i que encara està pendent». D’actes fets hi ha, per exemple, «l’exposició individual a Vinyols, Papers de Mèxic es va dir. Aquests papers els havia aconseguit ell en una estada a Mèxic; eren fets amb artesans». La Confiteria Padreny de Reus, al seu torn, «ha acollit enguany una mostra de dibuixos anomenada Dulcia». En aquest sentit, i sobre els dibuixos, Padrell assenyala que juntament amb l’escriptor Jordi Cervera, Amill va tirar endavant diversos projectes. És el cas dels llibres de poesia Pintallavis i Amb regust de pintallavis, on Cervera escrivia i Amill hi afegia els dibuixos.

Quan l’espai Mil Nou va inaugurar-se el novembre de l’any passat, declara la presidenta de l’associació, «vam obrir amb una exposició d’Amill, Ignasi Aballí i Salvador Juanpere». Allà, de fet, «hi hem acollit el cicle d’exposicions col·lectives i de diferents disciplines anomenat Black, pel color negre que està tan present i és tan especial per als artistes. Va començar amb Black is the colour i Black is the light, continua amb Black is the night i culminarà amb Black is the grief, que abordarà el dolor i el dol, i allà hi inclourem obra d’Amill».

El fet d’obrir un altre espai artístic a Reus, diu, «ens segueix ajudant a impulsar l’obra d’artistes». Per posar un cas, es podria esmentar el de Teresa Alsina. Ella mateixa detalla al Diari que ha treballat recentment amb altres artistes a Mil Nou i confirma: «Fa molts anys que visc a Reus, i tot i que sóc de les terres de Lleida, l’associació m’ha fet sentir d’aquí, m’ha ajudat a poder donar un missatge a través del meu art i he pogut expressar-me lliurement, m’han donat confiança».

Comentarios
Multimedia Diari