Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Una docent dels EUA ‘revoluciona’ l’Institut Escola de Batea

Un programa d’intercanvi d’educadors promogut pel Consolat dels Estats Units vol afavorir l’impuls de nous plans d’estudi amb projectes que potencien la sostenibilitat i les disciplines STEAM

05 julio 2024 17:36 | Actualizado a 13 julio 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des de l’1 de juny, una docent dels Estats Units està fent una estada a l’Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea, en el marc d’un programa d’intercanvi d’educadors promogut pel Consolat General dels Estats Units a Barcelona, anomenat Fulbright Distinguished Awards in Teaching Short-Term Program. L’objectiu és que la docent dels EUA, juntament amb l’equip del centre, desenvolupen un nou currículum acadèmic orientat a la sostenibilitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, amb més presència de les disciplines STEAM.

Aquest programa d’intercanvi docent és el segon cop que es porta a terme a Catalunya i s’emmarca en la col·laboració del consolat amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. El primer va ser al 2022 a l’Institut Escola Rec Comtal de Barcelona. Ara, ha arribat a les Terres de l’Ebre, concretament a Batea.

La docent dels EUA, Agueda Nava Javier (professora i formadora de docents a un centre educatiu de Phoenix, Arizona), ha avaluat el currículum actual i ha treballat juntament amb l’equip del centre per dissenyar plans d’estudi que continguen noves activitats i projectes que posen la sostenibilitat al centre, a més de compartir bones pràctiques. També ha fet tallers amb els docents per valorar l’aplicació efectiva de les noves activitats.

«L’Agueda és una persona experta en sostenibilitat i ens ha ensenyat metodologies i projectes que ells porten a terme als Estats Units. Des de fa molts anys fem projectes Erasmus i al centre havíem tingut docents de tot Europa i Regne Unit, però aquest ha sigut el primer cop amb una docent dels Estats Units», explica la coordinadora de projectes internacionals del centre terraltí, Tere Melich. «Hem fet moltes activitats també amb l’alumnat, els ha explicat coses del seu centre allà, i també hem preparat molt la forma de treballar STEAM. Es tracta de prendre una altra mirada educativa, i al nostre centre apostem per treballar per projectes», detalla.

L’educació STEAM promou la integració i el desenvolupament de les matèries cientificotècniques en un únic marc interdisciplinari. Planteja un enfocament didàctic que té com a objectiu garantir la transversalitat del procés d’ensenyament-aprenentatge a través de disciplines que es consideren imprescindibles com són ciències, tecnologia, enginyeria, matemàtiques i art (d’aquí les sigles en anglès).

L’estada durant 40 dies de l’Agueda a la Terra Alta ha causat una petita «revolució» a la comarca. També tot el centre i el poble on s’hostatja (Pinell de Brai) ha pogut practicar l’anglès amb ella, tot i que parla molt bé el castellà. «He après molt del sistema educatiu d’aquí i de la gran quantitat de projectes que porta a terme aquest centre innovador de Batea. Ha sigut una estada molt bonica, tothom ha sigut molt amable amb mi, i hem compartit moltes experiències educatives», valora al Diari.

L’Agueda havia estat breument de viatge a Barcelona i altres ciutats europees, però és la primera vegada que ha fet una estada tan llarga a Espanya. L’estatunidenca ha trobat diferències en el sector educatiu, però també moltes similituds. «El que m’ha cridat l’atenció és que aquí s’emporten els alumnes de sortida a conèixer els espais propers, el patrimoni local, la història... Ho trobo excel·lent que els expliquen la història local». També ha gaudit de moltes sortides per tot el territori, fent excursions a la natura, el Castell de Miravet, a Tortosa o a Tarragona. «I per suposat hem gaudit de moltes cates del vi del territori».

Comentarios
Multimedia Diari