Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Fundació Bara de Reus ajuda infants i joves a tenir pensament crític

L’entitat impulsa, anualment, el projecte del ‘Racó de Pensar’, on la canalla aprèn a reflexionar. Enguany, han obtingut ajut de l’Ajuntament de Reus i el mantenen en actiu

30 junio 2024 20:24 | Actualizado a 01 julio 2024 08:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb l’objectiu de potenciar les habilitats del pensament entre joves i infants de famílies en risc d’exclusió social, la Fundació Bara de Reus desenvolupa el projecte del Racó de Pensar. La iniciativa anual permet, entre altres finalitats, donar eines a nens i joves per fomentar el seu benestar emocional, guanyar confiança, ser més autònoms, integrar-se socialment, així com observar i experimentar amb altres nens de diversos aspectes. I tot això ho fan, aporta el coordinador d’activitats de la fundació, Javier Veraguas, en «sessions setmanals en les quals es fomenta el diàleg filosòfic, els dividim en grups segons si són menors o joves». Bàsicament, «ensenyem a la canalla a pensar, els donem eines per resoldre qüestions de la vida».

Aquest projecte és un dels 21 que fomenten els principis del terme ‘ciutat educadora’ a Reus i enguany ha rebut suport econòmic de l’Ajuntament, a través de la regidoria d’Educació i Ciutadania. L’àrea va donar 47.083,72 € a totes les propostes. Així doncs, el terme ‘ciutat educadora’, es remet a què aquestes iniciatives «proposin noves oportunitats educatives i millorin les existents, però sobretot que es faci en igualtat d’oportunitats», assenyala la regidora d’Educació i Ciutadania, Pilar López, qui també expressa que, «del que es tracta, és donar avantatges als infants i involucrar les famílies tot tenint en compte el seu context i situació».

El contingut de les sessions

Amb el Racó de Pensar, primer, afegeix Veraguas, «(els nens) es coneixen a ells mateixos. Els petits, mitjançant un conte, descobreixen la gran pregunta del ‘qui sóc jo?’». A partir d’aquí, prenen consciència d’aspectes de si mateixos, de les seves necessitats, capacitats i dificultats que tenen per fer determinades coses; què els fa sentir còmodes i què no, «i reflexionem en veu alta de tot plegat».

En una de les sessions dutes a terme les darreres setmanes, per posar un cas, van dialogar sobre les tasques a fer per mantenir la llar neta. «Solen anar associades a un rol dins de la família. Qui escombra, a casa? Qui renta els plats? És un gran tema, perquè cadascú ha de parlar de la seva família i descobreixen coses del context propi d’un mateix, alhora que es va compartint tot plegat amb altres nens», detalla.

A través d’imatges, comenten, també, els tipus de família existents i els nens aporten el que veuen a l’escola. «Tenen, potser, un company que només té una mare o dues i explorem com estan formats, aquests nuclis familiars, amb pares, mares, germans, quina relació hi tenim nosaltres amb tots aquests membres...», esmenta l’educador. Amb els més grans, els adolescents, «tractem temes que els poden tocar de prop». A través de materials didàctics, «parlem de què és una relació tòxica, introduïm temes, com ara les relacions de parella o la violència de gènere, com identificar-la, etc.».

En paraules de Veraguas, «el fet que l’Ajuntament ens ajudi mitjançant ajut econòmic per dur a terme projectes com aquest és important». Gràcies a això, «la tasca social de la fundació tira endavant, i que un projecte obtingui finançament, suposa també un reconeixement».

Comentarios
Multimedia Diari