El col·legi francès de Reus, el Lycée français internacional Marguerite Yourcenar, com tots els centres educatius, fomenta l’hàbit de la lectura i, recentment, ho ha fet de forma particular: amb una mena de festa de pijames, on la dinàmica educativa també ha servit perquè els alumnes guanyin seguretat en ells mateixos i autoestima en llegir en veu alta. El cas és que els estudiants van celebrar l’anomenada Nuit de la Lecture la setmana passada, «esdeveniment que se celebra a França –explica la professora documentalista del liceu francès, Catherine Dettai– i que nosaltres duem a terme, també, al centre educatiu des de fa ja tres anys, volem conservar aquests costums francesos».
L’activitat, que es desenvolupa en només una jornada i de les 18 a les 20 hores i escaig, té la finalitat «d’esperonar els petits i més grans de l’escola primària en matèria de lectura compartida, en un context lúdic on els nens i nenes vénen a divertir-se amb sacs de dormir, llanterna i pijama». No dormen, evidentment, tot i que l’activitat es realitza en un context distès i inclou, a més, contacontes, tallers i dramatitzacions.
Posar a prova els alumnes
L’entorn de la biblioteca del col·legi francès, doncs, es converteix en una mena de campament on es llegeixen contes i es continua, d’aquesta manera –afirma Dettai– amb una «tradició francesa molt bonica, allà és tot un esdeveniment i es respira aquest esperit per tot arreu, a principis d’any». «Nosaltres intentem aprofitar aquestes oportunitats culturals», remarca.
Hi ha grups, com els dels cursos de 4t i 5è enguany, que es van preparar «una actuació que vam dur a terme aquell vespre davant els alumnes més petits» i que van treballar sobre una gravació seva en la qual llegien en veu alta. Segons expressa la professora, cada any mira d’incorporar algunes variacions per tal d’anar posant a prova els alumnes en el marc de l’activitat. «Hi ha cops, en el marc del club de lectura, que també emprem un teixit, una mena de llençol que col·loquem davant els alumnes que actuen fent lectura en veu alta, i que gràcies a aquest detall, perden la vergonya i se centren en llegir», destaca.
Des del centre educatiu, cada vegada veuen «més necessari» fer aquesta mena d’iniciatives, perquè els infants «llegeixen poc per plaer i els costa més centrar la seva atenció en un llibre». «Hi ha una part de la Nuit de la Lecture –aporta Dettai– en la qual cadascú llegeix a les fosques, és una forma diferent i que els fa il·lusió», determina.
Des del Lycée français international de Reus, consideren la lectura com a un «pilar fonamental» en l’educació de l’alumnat. Al llarg del curs, de fet, recorden que creen activitats perquè els estudiants puguin descobrir pel seu compte el plaer de llegir, de «manera natural», tot fomentant «l’autonomia lectora i l’estimació pels llibres».