Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Aquestes són les prioritats del pla d’inversions de Reus per al 2025

El grup Ajuntament llança un pla de 22,3 milions d’euros: Medi Ambient i Habitatge seran dos dels grans focus de projectes «de present a futur», juntament amb Via Pública

11 noviembre 2024 16:40 | Actualizado a 11 noviembre 2024 16:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Reus tirarà endavant un pla d’inversions de 14,4 milions d’euros per al 2025: la majoria de l’esforç es concentrarà en Medi Ambient (4,1 milions), Habitatge, (1 milió) i millores a carrers, parcs i jardins (5,1 milions). Hi haurà 578.000 euros per a Seguretat i Mobilitat, 465.000 euros per a Noves Tecnologies, 541.000 euros per a Cultura i 2,4 milions per a edificis municipals.

Part de les inversions del següent exercici vindran condicionades per projectes plurianuals que el govern va engegar en els primers compassos del mandat i que tindran continuïtat, com pot ser l’ampliació del parc de pisos socials, el desplegament de plans vinculats a la via pública o la pacificació del centre, tot i que serà demà mateix quan l’equip de Sandra Guaita donarà a conèixer la concreció de tot plegat.

Als 14,4 milions de l’Ajuntament cal afegir el pla d’inversions dels organismes autònoms i les empreses municipals, presentat ja la setmana passada, que ascendeix a 7,9 milions d’euros i que té com a banderes la unificació del CMQ al carrer del Vapor Nou, l’expansió de la Ganxeta, els primers moviments del CEPID2 i l’ampliació del tanatori i de la flota de busos.

En global, doncs, les inversions del 2025 ascendiran a 22,3 milions d’euros, centrades en «qüestions de present i futur de la ciutat». La xifra està tres milions per sota de la de l’any anterior, que es va enfilar als 25,3 milions, però és igualment «molt important», segons ha precisat avui, en una compareixença al palau consistorial, el regidor d’Hisenda, Manel Muñoz.

L’IMFE Mas Carandell i Redessa

Sobre el pressupost del 2025, tal com va avançar el Diari, el consolidat serà de 232,5 milions d’euros que es reparteixen de la següent forma: 155,3 milions són de l’Ajuntament (4,2% d’increment), 10,7 milions corresponen als organismes autònoms (6,14) i 85,6 milions (10,79%), a empreses municipals. L’IMFE Mas Carandell és l’organisme que fa un salt més gran, del 10,3%; i Redessa, l’empresa que més progressa, amb un 27,5%.

L’alcaldessa, Sandra Guaita, ha destacat que aquests són «els primers comptes fets des de zero» per l’executiu de PSC, ERC i Ara Reus i que «incrementen els serveis que necessita la ciutadania». Les prioritats, ha dit, són «l’atenció a la vulnerabilitat, la ciutat verda i la generació d’activitat econòmica», vinculades també als grans eixos del Pla d’Acció Municipal (PAM).

Drets Socials, la que més creix

Tot i que «totes les àrees creixen», Drets Socials és la que més ho fa: comptarà amb 17,5 milions d’euros, un 27% més que el 2024, impulsada per un rellevant desplegament d’ajuts. La segueix Medi Ambient, amb una progressió del 13% i enfocada a «apostar per una ciutat verda». I Educació i Cultura pugen un 11,4% cadascuna: la primera inclourà un pla de millora i manteniment de les escoles; i Cultura abasta, més enllà de subvencions, l’import de festivals i certàmens que s’han posat en marxa recentment, com el Muses.

Amb tot, l’àrea millor dotada és Via Pública, que s’endú 24,4 milions del pressupost de l’Ajuntament i ha incorporat novetats com la Brigada d’Intervenció Ràpida.

«Ens volem centrar en la micropolítica, que de micro no té res i que tracta com està la nostra via pública, la nostra seguretat o el nostre habitatge en el dia a dia; i alhora en la macropolítica que projecta la ciutat», ha assenyalat Guaita. La tinenta d’alcaldessa Noemí Llauradó ha destacat la voluntat de «posar les persones al centre» i ha incidit en el pes de la cultura.

«Tindrem una ciutat més verda, sostenible resilient i saludable», ha subratllat el tinent d’alcalde Daniel Rubio sobre Medi Ambient. I s’ha referit a «la nova acció que es durà a terme, ‘A Reus, qui més recicla, menys paga’», que basa bonificacions en les aportacions a la deixalleria.

Baixa el deute

El deute es reduirà fins als 117 milions al tancament del 2025, respecte als 120,4 d’estimació d’aquest 24. La ràtio d’endeutament baixa fins al 56,68%, molt per sota del màxim legal permès, que és del 110%.

Comentarios
Multimedia Diari