La Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus ha renovat la junta al capdavant recentment i té com a objectiu agafar el relleu de l’antiga i «donar-li continuïtat». En paraules de l’actual president de l’entitat, Albert Salas, «la formació anterior va assentar les bases de l’entitat tot actualitzant estatuts i reglaments», posa èmfasi en l’esforç dut a terme i esmenta els pilars a través dels quals s’articularà l’agrupació: «Volem aconseguir un nou local per a la Coordinadora, donar-li un impuls social; i, sempre que el context sanitari ens ho permeti, sortir més al carrer, tot potenciant els intercanvis culturals arreu del territori, per tal de donar-nos a conèixer».
Aquestes «directrius de futur» resten en fase d’estudi i les persones integrants del col·lectiu, segons fa constar Salas, s’estan dividint en diferents grups de treball a través dels quals van agilitzant tot plegat.
Per tal de desglossar aquests propòsits, Salas esmenta que «el local actual és antic» i que, amb prou feines, s’hi pot desar el material i fer determinats assajos. «El Ball de Galeres no hi cap i els pilars del Ball de Cercolets, tampoc», puntualitza. Així doncs, la seva voluntat és començar a buscar un espai més ampli, allà on puguin ja no només assajar els balls, sinó treballar aquest «impuls social i d’entitat que volem», completa; sigui amb la realització d’activitats, tallers o, fins i tot, xerrades.
Pel que fa a la idea de ser més presents als carrers (amb la revifada dels intercanvis populars), matisa que «a condició que sigui segur fer-ho, pot esdevenir un al·licient» per al col·lectiu.
Projectes de futur
«Sabem que ens tenen presents, però volem treballar aquesta visibilitat, perquè encara té marge de millora. Volem fer-nos notar a la ciutat i al territori», i ho remarca per tal d’avançar una altra fita important: la creació d’actes nous. «Tenim intenció de projectar un parell d’esdeveniments: per una banda, una trobada de balls únics, amb la finalitat d’ajuntar elements dansaires singulars de diferents localitats. En el nostre cas, per exemple, hi hauria el Ball de Mossèn Joan de Vic; i, per un altre costat i en un marc més propi del Carnaval, hem pensat a crear un Ball de Màscares i Barrets, on hi hauria balls com ara el de Prims i el ja esmentat Mossèn Joan de Vic», resol.
La intenció principal de la junta és, doncs, «intentar que les danses tinguin un reconeixement consolidat a Reus», acota.
«Formem part del Seguici Festiu i volem potenciar les activitats a les escoles, que es practiquin les coreografies als centres», afegeix.
Val a dir, que l’entitat s’autogestiona, un tret que els dóna llibertat. «Les danses i els vestits són nostres, això significa autonomia», reconeix.