Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

24 hores de tennis taula del Bravium

Un esdeveniment d’una època (1976-1984). En el marc de la Setmana del Tennis Taula organitzat pel Club Tennis Taula Els Ganxets i el Bravium, dilluns es va fer una xerrada a l’Orfeó Reusenc sobre aquesta fita

01 marzo 2024 09:38 | Actualizado a 01 marzo 2024 09:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb motiu de la Setmana del Tennis Taula a Reus, que ha organitzat el Club de Tennis Taula Els Ganxets i el Bravium, va tenir lloc el passat 26 de febrer, a la seu de l’Orfeó Reusenc, la xerrada Les 24 hores de Tennis Taula del Bravium 1976-1984.

Les 24 hores van ser tot un esdeveniment de l’època i va gaudir d’un gran èxit popular. El motiu principal pel qual es van organitzar les primeres 24 hores el 1976 (el primer any en foren 25) fou el 25è aniversari del Bravium (1951) quan n’era president Josep Maria Fargas.

Després es van continuar amb Josep Maria Galofre (1979) fins al 1982 i finalment amb Josep Maria Vernis (1984). Van estar patrocinades cada any per la Caixa amb el senyor Francisco Roig al capdavant.

En aquells anys no hi havia gaires esdeveniments ciutadans ni gaires equipaments culturals on anar... L’Ajuntament no tenia recursos i les polítiques socials i culturals eren molt migrades...

Al Bravium hi vam fer cap molta gent jove i no tan jove. L’èxit va anar lligat amb una bona difusió. Van gaudir d’un ample ressò mediàtic... retransmeses íntegrament per Ràdio Reus, primer amb Jordi Costa (director fins al 1982) i després Josep Maria Martí (1982).

Enric Tricaz, Antonio Campos, Francina Baldrís, tècnics com Toni Ferré i altres col·laboradors com Joan Ciurana i Joan Ramon Mestres hi van participar. També en va fer un ample seguiment el Diari de Tarragona, el Setmanari Reus i els extres anuals de La Veu de la Costa Dorada.

Hi feia cap tota la classe política del moment: els presidents de la Diputació de Tarragona com Josep Clúa i Francesc Cailà, regidors com Joan Sabater, Anton M. Vidal Colomines, Cecili Martorell, Francesc Subirà Rocamora, Joaquim Besora, Joan Balañà, el delegat d’Esports de la Generalitat Josep M. Massó, el president de la Federació Provincial Ramon Tella.

L’Anton Borrell hi treia el nas cada any. Jordi Cervera també en va fer la sacada d’honor el 1981.

El Bravium de l’època

Al cafè que portava Joan Ciurana Cristià ens hi trobàvem moltes persones que proposàvem activitats de tota mena. El 1979 fins i tot hi havia fet cap el grup de teatre La Tartana. També aquell any el Bravium havia estat clau en la recuperació del Carnaval de Reus (amb Jaume Amenós al capdavant).

El Bravium, a part de les seves seccions habituals: teatre, tennis taula, sardanes, fotografia, fins i tot tenia equip de futbol que jugava en una lliga comarcal...

L’any 1983 una trencadissa interna va impedir organitzar les 24 hores produint-se una escissió que va donar peu a la creació de noves entitats: Xiquets de Reus, Ball de diables, Carrutxa, Col·lectiu de teatre La Vitxeta i l’AET (Associació d’Espectadors de Teatre, 1980).

La Comissió Organitzadora de les 24 hores de manera habitual la formàvem: Joan Ciurana Moya (president), Xavier Filella, Jordi Ciurana Moya (secció de tennis taula), Pep Pascual Clua, Xavier Guinjoan, Pere Escoda Giol i altres que eren més ocasionals.

Del menjar (xocolatades, caldos, dinar i sopar) s’encarregaven Magda Juncosa, Lurdes Pons i Queta Zaragoza. A la nit ens quedàvem en sacs de dormir i matalassos fent nit al segon pis de l’entitat.

El format de joc

El format de joc de les 24 hores, consistia en dues seleccions de dues ciutats... Vic, Saragossa, Girona (incloïa l'Escala), Bagà, Manresa, Sallent... que jugava contra una selecció local (Reus i comarca). Nou persones per equip, cada un jugava 8 partides de 20 minuts (dos minuts d'escalfament), fent un total de 72 partits x 20 minuts = 1.440 minuts = 24 hores.

A la selecció de Reus hi jugaven habitualment Albert Pascual, Albert Basora, Telmo Bofarull, Josep Pajuelo (Cambrils), Àngel Gàlvez, Rafel Bertran, els germans Veciana (Joaquim i Ferran), Jaume Binefa, Xavier Bofarull, Xavier Pàmies i Antoni Cruset (Riudoms). També hi va jugar algun any el Francesc Morató, de Cambrils, Josep Pascual, Xavier Filella i J. Abelló, de Reus. Teníem d'àrbitre fix Cisco Samsó, un àrbitre nacional que era de Reus.

Es feien, simultàniament al segon pis de l'entitat, les 12 hores de veterans (entre d'altres hi jugaven JM Mariné, Ramon i Òscar Sotorra, Joan Basora, Enric Tricaz, Virgili, Llaó, Enric Gimènez, Ramon Rochet, Josep Llop, Josep i Pere Camí, Josep Maria Galofre, Lluís Fígols, CeferíArgany, Enric Herce, Josep Maria Fargas, Sebastià Mas, Josep Maria Roig; i les 6 hores infantils (Albert Basora, Oscar Sotorra jr., Alfred Artiga, Jordi Gebellí, Gabriel Amorós, Pere Tella, Xavier Bosch, Carles Granell, Joaquim Camps, Gerard Veciana, Jordi Rodríguez, Sergio Rochet...).

Els espectacles

Embolcallava la competició esportiva tot un seguit d'actuacions teatrals, cinema, recitals musicals, espectacles d'animació infantil: hi van venir Maria Matilde Almendros (L'Hostal de la Glòria), Enric Guitart (Las manos de Eurídice), Joan Isaac, Francesc Pi de la Serra, Marina Rossell, La banda sonora de Villa Maria, Els esquirols, L'orquestrina Galana, Paco Forès, els animadors infantils Toni Giménez i Noé Rivas, el cor de L'Orfeó Reusenc, representacions de l'elenc del Bravium i l’actuació innovadora dels Xiquets de Reus el 1982.

Amb el temps i la distància sembla impossible que es pogués organitzar tot allò amb la implicació de tanta gent, amb rigor matemàtic.

A la xerrada, per tal de parlar del vessant esportiu del tennis taula en va parlar Albert Basora, jugador destacat que també va ser president de la Federació Provincial. Amb 14 anys ja jugava a la selecció dels grans.

Va explicar què representaven i com es va crear el mite, dins el panorama català, de les 24 hores de Reus i com, quinze o vint anys després, aquells jugadors que venien a Reus encara se’n recordaven. Enric Tricaz va parlar en un tercer bloc dels espectacles i d'anècdotes al voltant d'aquell esdeveniment únic.

Hi van assistir moltes de les persones implicades el seu dia i altres, encuriosits, per saber com va anar la història...

Comentarios
Multimedia Diari