Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Oportunitat per a la Regió CatSud

18 octubre 2024 18:52 | Actualizado a 19 octubre 2024 07:00
Miquel Maria Aragonès
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Des que ha començat a caminar el nou govern de Salvador Illa ha fet diversos gestos cap a la Regió CatSud -o la demarcació de Tarragona, o les comarques tarragonines, o el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, com es prefereixi- que conviden a l’optimisme.

La reunió de divendres passat amb l’alcalde Rubén Viñuales, per exemple, que va permetre, entre d’altres, desencallar la Tabacalera i el trasllat de l’ICAC. O l’anunci de la consellera d’Economia que el Fòrum Judicial de Tarragona es licitarà el març de 2025. Son proves fefaents que aquest Govern està posant el focus en resoldre les mancances concretes del país més que en altres aspiracions, legítimes però que en els darrers anys han tingut l’efecte de bloquejar diversos aspectes clau per als territoris que el conformem.

En aquest sentit, des d’ImpulsCatSud volem aprofitar un altre dels trets que identifiquen l’estil de Salvador Illa i el seu Govern: la capacitat de diàleg. La nostra associació, que ens agrada dir que és independent i sense ànim de lucre, va néixer fa dos anys i mig amb l’objectiu de promoure el desenvolupament econòmic i social de la Regió CatSud.

Unes aspiracions grandiloqüents que passen per trobar les millors solucions a aspectes com les inversions empresarials; la innovació; la creació, atracció i retenció de talent; l’energia i l’aigua; la mobilitat i les infraestructures, etc. Temes clàssics on hem acumulat moltes mancances, algunes de les quals en via morta, tot i estar perfectament identificades.

Ara fa unes setmanes, i amb el propòsit de concretar una llista de prioritats transversals, vam ser capaços de constituir un nou front comú que es marca com a repte traslladar a la Generalitat aquesta carta als Reis (o memorial de greuges, com es prefereixi, perquè a alguns d’aquests temes se’ls pot denominar clarament així).

Aquest front comú, constituït per ImpulsCatSud sota el paraigua del Consell Social de la URV, té molt múscul, perquè hi son representats sectors empresarials com la química (AEQT), el turisme (FEHT), el transport (FEAT), el sector tecnològic (Clúster TIC Catalunya Sud), el portuari (APPORT) o l’assessorament sènior a emprenedors (ASCASUD); les patronals CEPTA o PIMEC; sindicats com CCOO i UGT; i també representants del mon del coneixement.

A banda d’identificar quines son les prioritats, vam estar d’acord també en què calen noves vies de col·laboració publicoprivada. Per sumar esforços, per posar focus, per aportar, entre tots, les solucions i els recursos a mida d’allò que necessitem. Com han fet a altres àrees, considerades models d’èxit. en les que ens hem fixat: la regió italiana de Trento, la comarca basca del Goierri; o la catalana d’Osona.

Totes elles van fer fa uns anys la reflexió de definir un model de desenvolupament i, amb la participació del sector públic i del privat, implementar les accions estratègiques necessàries per donar-li forma, molt en la línia de la consigna europea d’impulsar el desenvolupament regional, avalada ara per la filosofia del recentment presentat Informe Draghi, que pretén defensar la competitivitat de l’economia europea. En tots aquests casos, els resultats els han donat la raó.

Per això, pensem que a la Regió CatSud hem de fer coses semblants. Necessitarem òrgans que canalitzin aquesta col·laboració publicoprivada i la governança que se’n deriva. No ens correspon a nosaltres definir-los, però les agències que han creat a aquests casos s’han demostrat com a grans eines per articular les polítiques que necessitem. Ja estem treballant per explicar els nostres punts de vista al Govern de la Generalitat i confiem en què la manera de fer que hem observat -tant pel que fa a la sensibilitat territorial com a la predisposició al diàleg- de Salvador Illa i el seu equip es pugui materialitzar en avenços en aquesta direcció. Tots en sortiríem guanyant.

Comentarios
Multimedia Diari